Redactie
Redactie Mountainbike 8 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Gerben de Knegt verlengt bondscoachschap MTB en veldrijders tot 2028

Gerben de Knegt blijft tot en met 2028 bondscoach van de mountainbikers (MTB) en veldrijders, meldt wielerbond KNWU. De 48-jarige Brabander is sinds 2016 actief in deze rol en zag de Nederlandse sporters veel mondiale titels in het veldrijden behalen.

De Knegt heeft als ambitie om naast de vrouwelijke mountainbikers ook bij de mannen een sterk blok met eliterenners klaar te stomen voor de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028. “We hebben kunnen bouwen aan een talentvolle lichting junioren en beloften en hopen daarmee de komende seizoenen stappen te blijven zetten en uiteindelijk te oogsten”, zegt hij.

Met De Knegt als bondscoach reden Mathieu van der Poel, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Marianne Vos en Fem van Empel naar wereldtitels bij het veldrijden. Op de mountainbike wist Puck Pieterse in 2023 Europees kampioene bij de elite te worden. Volgens De Knegt was het soms best een uitdaging. “Ik denk dat we als bond de afgelopen jaren creatief zijn geweest met onze middelen. We moeten niet vergeten dat we na de Spelen van Rio (2016) met onze mountainbikers financieel in een afbouwregeling terechtkwamen door gebrek aan prestaties. De afgelopen jaren is het gelukt om te bouwen aan een nieuwe lichting.”

Bij de vrouwen kan De Knegt met de twee pure MTB’ers Anne Terpstra en Anne Tauber nog jaren vooruit en hij heeft daar Pieterse bijgekregen. “Ik denk dat ze de kwaliteiten heeft om de komende seizoenen aan de top te blijven”, zegt hij. “De grootste uitdaging voor mij tot de Spelen van Los Angeles is om Nederland ook bij de mannen weer competitief te maken. We hebben met Van der Poel een multitalent in huis, maar kunnen een bredere basis gebruiken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP