Redactie
Redactie Atletiek 6 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Bol en Klaver bezorgen Nederland zilver op WK estafette 4×400 meter

Atletes Femke Bol en Lieke Klaver hebben de Nederlandse ploeg op de 4×400 meter gemengd aan een zilveren medaille geholpen op de WK estafette. Alleen het kwartet uit de Verenigde Staten was in de finale bij de zogeheten World Relays op de Bahama’s sneller.

Het estafetteteam had zich een dag eerder via winst in de series al verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Parijs. Met de zilveren medaille in de finale van de WK is het Nederlandse kwartet ook kandidaat voor een olympische medaille.

Isayah Boers was de startloper in de finale, daarna volgden Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol. De wereldkampioene op de 400 meter horden en wereldrecordhouder op de 400 meter indoor deed er alles aan om als laatste loper de Amerikaanse atlete nog bij te halen, maar dat lukte niet. De tijd van 3.11,45 lag ook boven het Nederlands record. De Amerikaanse ploeg finishte in 3.10,73.

Herkansingen

De vrouwenploeg op de 4×400 meter wist zich in de herkansingen alsnog te plaatsen voor de Olympische Spelen. Met winst in hun serie in een tijd van 3.27,45 dwongen Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters alsnog deelname in Parijs af.

Doorgaans lopen Bol en Klaver ook deze estafette, maar bondscoach Laurent Meuwly koos ervoor de twee snelste atletes op de 400 meter in te zetten in de gemengde ploeg. Bol en Klaver maakte vorig jaar wel deel uit van het vrouwenkwartet dat op de WK in Boedapest de wereldtitel op de 4×400 meter veroverde.

Mannenploeg

De mannenploeg op de 4×400 meter, die drie jaar geleden verrassend zilver won op de Spelen van Tokio, slaagde er op de Bahama’s niet in een startbewijs te bemachtigen voor de Spelen in Parijs. Het team eindigde in de herkansingen als vierde in zijn serie, terwijl een plek bij eerste twee vereist was.

Eugene Omalla, die zijn debuut maakte voor Nederland op de WK estafette, was de startloper in het kwartet. Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia waren de andere drie. Ze kwamen tot een tijd van 3.03,24 en bleven daarmee achter de teams van Brazilië, Trinidad en Tobago en Frankrijk.

Parijs

Er is nog een uitweg voor de mannen om toch in Parijs mee te kunnen doen. De laatste twee van de zestien olympische startplekken op de 4×400 meter gaan naar de teams met de beste seizoenstijden en vooralsnog hoort de Nederlandse ploeg daarbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP