Redactie
Redactie Autosport 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Topontwerper Adrian Newey verlaat Formule 1-team Red Bull volgend jaar

Topontwerper Adrian Newey vertrekt begin volgend jaar definitief bij het Formule 1-team van Red Bull. Dat bevestigt het team woensdag nadat het vorige week al was uitgelekt. De 65-jarige Newey was bijna twintig jaar verantwoordelijk voor het ontwerp van de auto’s waarin Sebastian Vettel en Max Verstappen meermaals wereldkampioen werden.

“We willen Adrian bedanken voor wat we hebben bereikt in de tijd dat we hebben samengewerkt. Hij heeft voor ons een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van zeven wereldtitels en zes constructeurstitels in de Formule 1″, aldus Red Bull in een verklaring. Vettel werd vier keer wereldkampioen bij Red Bull, Verstappen drie keer.

Newey legt nu al zijn Formule 1-taken voor het team neer. Zijn laatste jaar richt hij zich uitsluitend op de RB17. Dat is een zogeheten ‘hypercar” een exclusieve sportauto die kan worden gekocht door vijftig liefhebbers. Ook kan de auto worden gebruikt voor races buiten de Formule 1.

Ferrari

Naar verluidt wilde Newey weg omdat er nog steeds een interne machtsstrijd binnen het team van Red Bull gaande zou zijn. Daarover rept het team niet in de nieuwe verklaring. Of Newey doorgaat in de Formule 1 is niet bekend, maar zijn naam werd al meerdere malen gelinkt aan het team van Ferrari.

“Het is een grote eer geweest om bijna twee decennia lang een sleutelrol te hebben gespeeld bij Red Bull Racing, van nieuwkomer tot meervoudig titelwinnaar. Toch voel ik dat dit een goed moment is om het stokje over te dragen en nieuwe uitdagingen te zoeken”, zegt Newey zelf. Wie zijn opvolger wordt is niet duidelijk.

“Legende”

Teambaas Christian Horner spreekt lovend over zijn ingenieur. “Zijn briljante visie heeft ons aan dertien titels geholpen in twintig seizoenen. Hij vertrekt als een legende.”

Ook dit seizoen is Red Bull goed van start gegaan. Verstappen, die vorig jaar oppermachtig was en wereldkampioen werd, staat na vier overwinningen in vijf races bovenaan in het klassement. Zijn teamgenoot Sergio Pérez staat tweede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP