Redactie
Redactie Wielrennen 4 april 2024
Leestijd: 1 minuut

Zware valpartij overschaduwt vierde etappe Ronde van Baskenland

De vierde etappe van de Ronde van het Baskenland is overschaduwd door een zware valpartij. Onder anderen Jonas Vingegaard en Primoz Roglic waren daarbij betrokken. Beiden moesten worden behandeld. Tour de France-winnaar Vingegaard was er het slechtst aan toe.

Ook Remco Evenepoel was bij de val op ruim 30 kilometer van de finish betrokken. Mogelijk heeft hij een sleutelbeenbreuk opgelopen.

Drie ambulances waren snel ter plaatse. Vingegaard van Visma – Lease a Bike, afgelopen jaar winnaar van de Tour de France, bleef roerloos op zijn linkerzij liggen terwijl hij werd behandeld. Zijn kleding was volledig gescheurd en op zijn lichaam waren de verwondingen duidelijk zichtbaar. Na ruim tien minuten werd hij afgevoerd in een ambulance. De Deen leek op de brancard aan het zuurstof te liggen.

De Sloveen Roglic, die voor Bora-hansgrohe rijdt, daarentegen hoefde niet in een ambulance naar het ziekenhuis te worden gebracht. Toen hij per ploegwagen de plek van het ongeluk verliet, stak hij een duim op.

Een aantal renners vloog uit de bocht toen het parcours naar rechts ging. Sommigen bleven in een goot liggen, anderen wisten met een bijzondere manoeuvre bomen en ook enkele grote stenen te ontwijken.

Op ruim 27 kilometer van de finish werd de koers stilgelegd. Dat had onder meer te maken met het feit dat er niet genoeg ambulances meer beschikbaar waren.

Er zijn hierna nog twee etappes te rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP