Redactie
Redactie Wielrennen 14 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Brit Tom Pidcock wint Amstel Gold Race na spannende sprint

De Brit Tom Pidcock heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De renner van Ineos Grenadiers won de sprint van een kopgroep van vier na een boeiende finale. De Zwitser Marc Hirschi werd tweede, voor de Belgen Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant.

Pidcock leek drie jaar geleden al de Limburgse klassieker te hebben gewonnen, maar toen werd de Belg Wout van Aert na bestudering van de finishfoto als winnaar aangewezen.

Bauke Mollema probeerde in de slotfase vergeefs naar de kopgroep toe te rijden. Favoriet Mathieu van der Poel finishte in de eerste grote groep kort achter de koplopers.

Gulpenbergweg

Een eerste kopgroep, met de Nederlander Enzo Leijnse, kreeg een marge van maximaal vijf minuten. Met nog 75 kilometer te gaan was hun avontuur voorbij en was er een nieuwe vluchtpoging van de Deen Mikkel Frølich Honoré, de Belg Louis Vervaeke en de Fransman Paul Lapeira.

Achter het drietal zette tweevoudig winnaar Michal Kwiatkowski aan op de Gulperbergweg, een kleine 45 kilometer voor de finish. Van der Poel haakte aan, net als de Amerikaan Matteo Jorgenson van Visma – Lease a Bike en uiteindelijk nog een aanzienlijke groep. Van der Poel had met de Belg Quinten Hermans op de Kruisberg nog maar één ploeggenoot in zijn buurt.

Steilste klim

De koplopers – alleen nog Honoré en Lapeira – zagen de favorieten op de Eyserbosweg naderen. De Zwitser Hirschi trok door, met onder anderen Mollema in zijn spoor.

Op de Keutenberg, de steilste klim, sloot de tweede groep – uitgebreid met onder anderen Pidcock en Benoot – aan bij de koplopers. Met twaalf man reden ze een halve minuut voor de groep-Van der Poel richting Cauberg.

Sprinten voor de winst

Daar versnelde de Deen Mattias Skjelmose in de achtervolgende groep, net als de Australiër Michael Matthews. Van der Poel volgde en liet het initiatief aan anderen. De koplopers gingen met 35 seconden voorsprong de slotronde over Geulhemmerberg en Bemelerberg in. De ploeg EF Education – EasyPost leidde de achtervolging, maar het viel niet stil vooraan waar met name Hirschi, Pidcock, Benoot en Vansevenant stevig doortrokken.

Op de Bemelerberg, de laatste helling, probeerde eerst Lapeira en daarna Mollema over te steken naar de kopgroep. Pidcock wachtte daar niet op en versnelde, zijn drie medevluchters gingen met enige moeite mee. Het viertal ging sprinten voor de winst, met de Brit als sterkste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP