Redactie
Redactie Autosport 20 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Verstappen voor zesde keer op rij op pole, record in Formule 1

Max Verstappen heeft voor de vijfde keer dit jaar poleposition veroverd in de Formule 1. De drievoudig wereldkampioen van Red Bull was evenals in de vier voorgaande grands prix de snelste in de kwalificatie voor de Grote Prijs van China.

Zijn pole in de slotrace van 2023 in Abu Dhabi meegeteld, is het de zesde eerste startpositie op rij voor Verstappen en dat heeft hij nog niet eerder gepresteerd in de Formule 1.

Verstappen klokte 1.33,660 in zijn snelste ronde en daar kon geen rivaal aan tippen. Teamgenoot Sergio Pérez zette de tweede tijd neer, maar hij was ruim 3 tienden langzamer. Fernando Alonso reed in zijn Aston Martin de derde tijd.

Uitval in GP Australië

Het was de honderdste poleposition voor het team van Red Bull. De eerste was vijftien jaar geleden. Verstappen won nog nooit de hoofdrace in China, waar de Formule 1 na vijf jaar weer terug is. Door corona werd er sinds 2019 niet meer geracet in Shanghai.

De Limburger won eerder zaterdag de sprintrace op het circuit van Shanghai. Hij verstevigde met de verdiende 8 punten de leiding in het kampioenschap. De Limburger staat op 85 punten, 15 meer dan zijn teamgenoot Sergio Pérez. Verstappen was dit jaar al winnaar van drie races: Bahrein, Saudi-Arabië en Japan. In Australië viel hij uit door mechanische problemen.

Sainz gecrasht

De kwalificatierace lag in de tweede sessie (Q2) enige tijd stil na een crash van Carlos Sainz van Ferrari. Hij kwam bij het uitkomen van de laatste bocht richting start en finish te wijd uit en raakte in het gravel de controle kwijt. Hij gleed hard de boarding in en het opruimen van de brokstukken nam de nodige tijd in beslag.

Thuisrijder Zhou Guanyu kon het Chinese publiek niet verwennen met een spectaculair optreden. De rijder van Kick Sauber lag er na de eerste van de drie kwalificatiesessies al uit. Dat gold ook voor Lewis Hamilton van Mercedes, die in de sprintrace nog als tweede finishte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP