Redactie
Redactie Wielrennen 30 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Marianne Vos wint derde Vuelta-etappe met overmacht in massasprint

Wielrenster Marianne Vos heeft de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen gewonnen. De 36-jarige Nederlandse van Visma – Lease a Bike was na een rit over 131 kilometer oppermachtig in de massasprint. Landgenote Charlotte Kool eindigde op afstand als tweede.

Achter de twee Nederlandse vrouwen legde de Canadese Olivia Baril beslag op de derde plaats. De Hongaarse Blanka Vas bleef in het bezit van de leiderstrui. Zij heeft één seconde voorsprong op nummer 2 Vos.

Meerdere rensters, onder wie de Britse Anna Henderson van Visma – Lease a Bike, stapten niet meer op in startplaats Lucena, nadat ze slachtoffer waren geworden van de valpartijen in de slotfase van de tweede etappe. De 27-jarige Mireia Benito, de Spaanse nationaal kampioen tijdrijden van vorig jaar, ontsnapte al snel na de start en reed vrijwel de hele etappe alleen aan de leiding.

Bergklassement

Na Benito kwam Karlijn Swinkels op de enige officiële klim van de dag als tweede over de top. De 25-jarige Nederlandse verstevigde daarmee haar leidende positie in het bergklassement. Door het werk van Visma – Lease a Bike werd de achterstand van het peloton van meer dan 5 minuten langzaam maar zeker teruggebracht. Op iets meer dan 7 kilometer van de streep werd Benito na een ontsnapping van 120 kilometer ingelopen. Een valpartij in de slotfase halveerde het peloton, maar de meeste snelle vrouwen zaten voor de val. Vos won vervolgens met afstand de sprint.

“Ik ben erg blij en tevreden”, reageerde Vos in het flashinterview na afloop. “Gister hadden we pech met die valpartijen in de slotfase, maar vandaag zijn we er weer vol voor gegaan. Iedereen heeft hard gewerkt en dan is het fijn om het af te maken.”

Woensdag staat de langste etappe van de Vuelta op het programma. De rensters rijden over ruim 142 kilometer van Molina de Aragón naar Zaragoza. De Ronde van Spanje voor vrouwen duurt tot en met zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP