Redactie
Redactie Wielrennen 14 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Vos passeert juichende Wiebes en pakt tweede winst in Amstel Gold Race

Marianne Vos kon zich voorstellen hoe Lorena Wiebes zich voelde na hun sprint om de winst in de Amstel Gold Race. “Het is ontzettend balen voor Lorena”, zei de winnares van Visma – Lease a Bike met medeleven voor haar concurrente. Wiebes dacht dat ze gewonnen had en stak haar amen de lucht in. Maar net voor de streep passeerde Vos, die de Nederlandse klassieker na 2021 voor de tweede keer won.

“Het overkwam me bijna ook in 2021”, vertelde Vos. “Misschien gebeurt het hier vaker omdat de wind vaak op kop staat. Ik zag dat ze ging juichen, maar ik was gewoon met mijn eigen sprint bezig. Ik wist niet of ik er nog overheen kon gaan. Eigenlijk dacht ik niet dat ik haar nog zou kloppen.”

Het lukte, maar het gaf haar een “driedubbel gevoel”, vertelde Vos. Ze doelde niet alleen op haar winst en de pech voor haar concurrente. De vrouwenkoers moest worden ingekort door een ongeval met een politiemotorrijder kort voor het peloton zou passeren. “Vervelend, vooral omdat je terwijl je fietst niet weet hoe het is afgelopen.”

Operatie

Het inkorten van de koers had het plan van Vos en haar ploeg niet veranderd. “We wilden alert koersen en in elke ontsnapping meezitten.” Dat lukte met name met Eva van Agt, die in de lange ontsnapping meezat in een drietal dat pas tijdens de laatste beklimming van de Cauberg werd ingelopen. “Het werd wel een intensere, scherpere koers. Ik moet de ploeggenotes bedanken, ik heb me lang rustig kunnen houden.”

Vos besloot na een operatie aan een heupslagader afgelopen najaar het veldritseizoen te laten schieten en op te bouwen naar het voorjaar. Met winst in de Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen is ze op 36-jarige leeftijd dicht bij haar beste niveau. “Daar heb ik hard voor gewerkt.”

Gretig is ze ook na 251 overwinningen nog steeds. In Parijs-Roubaix greep ze net naast de winst. “Soms win je, soms verlies je zoals vorige week. Dat hoort er ook bij. Ik was teleurgesteld maar hield aan de wedstrijd zelf een goed gevoel over. Nu heb ik het geluk wel aan mijn zijde.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP