Redactie
Redactie Andere sporten 24 april 2024
Leestijd: 1 minuut

Ex-top skiër Marcel Hirscher plant comeback als Nederlander

De in 2019 gestopte Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher plant een rentree in de wereldbeker als Nederlander. Oostenrijkse en Zwitserse media brengen dat nieuws prominent. De Oostenrijkse skibond heeft bevestigd dat het een aanvraag van Hirscher om te skiën voor Nederland heeft goedgekeurd.

De 35-jarige Hirscher won in zijn indrukwekkende carrière acht keer de algemene wereldbeker en behaalde 67 overwinningen in wereldbekerwedstrijden. Hij bezit ook zeven wereldtitels en twee olympische gouden medailles. De specialist op de slalom heeft een Nederlandse moeder en op grond daarvan ook de Nederlandse nationaliteit.

“Natuurlijk betreuren we zijn besluit om een verandering van nationaliteit aan te vragen. Er zijn de afgelopen dagen veel gesprekken geweest met verschillende betrokken partijen en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen hem te steunen”, zei bondssecretaris Christian Scherer op de website van de Oostenrijkse skibond.

Wintersportvakantie

De skiër zou deze zomer van plan zijn in Nieuw-Zeeland de benodigde punten te behalen om komende winter op het hoogste niveau te kunnen terugkeren. Het grote doel is de WK van 2025 in Saalbach, niet ver van zijn huis in Oostenrijk. De skiër heeft zelf nog niet gereageerd.

Het is bekend dat Hirscher zich altijd verbonden heeft gevoeld met Nederland door zijn moeder. Zij werd tijdens een wintersportvakantie verliefd op skileraar Ferdinand Hirscher en besloot met die man in skidorp Annaberg een leven op te bouwen.

Skimerk

De skiër richtte na zijn afscheid in 2019 een eigen skimerk op, Van Deer. Hij deed dat in samenwerking met de Oostenrijkse sportdrankgigant Red Bull, dat hem nu ook zou ondersteunen in zijn plannen voor een comeback.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP