Redactie
Redactie Wielrennen 9 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Baanwielrenner Lavreysen maakt aankomend weekend comeback in Canada

Na een door ziekte misgelopen optreden in Hongkong hoopt baanwielrenner Harrie Lavreysen vanaf vrijdag tijdens het Nations Cup-weekend in Canada nog één keer een goed gevoel uit wedstrijden te halen. Daarna bestaat zijn programma alleen nog uit trainingen tot de Spelen in Parijs. Lavreysen (27) streeft daar naar olympisch goud op drie onderdelen.

“Hongkong was een belangrijk piekmoment. Maar door een voedselvergiftiging heb ik daar niet kunnen doen wat ik wilde”, vertelde hij vanuit Milton, waar de baanrenners sinds maandag verblijven. “Dit toernooi heeft nu toch iets meer prioriteit gekregen. Het is fijn om nog even goed te presteren voordat het die laatste honderd dagen tot de Spelen alleen maar trainen is.”

Lavreysen neemt vrijdag deel aan de teamsprint met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland. Het drietal is regerend wereld- en olympisch kampioen, maar kwam in Hongkong met vervanger Daan Kool voor Lavreysen niet eens door de kwalificaties. Tot grote zorgen leidde dit niet bij Lavreysen. “Al is er wel het besef dat dit kan gebeuren. Beter daar dan in Parijs.”

Gat

Vervanger Kool miste de aansluiting na iets meer dan 30 meter en reed vervolgens een kleine drie ronden alleen. “Hij reed zijn laatste ronde best hard, maar het was niet genoeg. Jammer, anders hadden ze ten minste nog een keer kunnen rijden.”

Het tekende meteen ook de kwetsbaarheid. Achter de drie wereldtoppers gaapt een gat. “En dat is ook niet makkelijk te vullen. Want van vervangers wordt meteen gevraagd dat ze meekunnen. Bij landen met minder kwaliteit is dat veel makkelijker dan bij ons.”

‘Gestructureerd’

De ploeg miste zo ook de kans de Australiërs – hun grootste concurrenten – een mentale tik te geven. In Milton ontbreken ze, net als de Japanners, van wie sprinter Ota Kaiya op de individuele sprint een belangrijke concurrent is. “Dat is op zich jammer, omdat het fijn was om hem en de Australiër Matthew Richardson nog eens te treffen. Ik heb uiteraard wel de beelden van hun finale gezien. En ik heb natuurlijk al vaak tegen ze gereden.”

Na de wedstrijden in Canada trainen de baanrenners verder in Apeldoorn en kort voor de Spelen is de wielerpiste van het Noorse Stavanger de uitvalsbasis. “Het programma staat helemaal vast, het is heel gestructureerd. Daar houd ik van. Elke dag draait vanaf volgende week om de Spelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP