Redactie
Redactie Zwemmen 5 april 2024
Leestijd: 2 minuten

Zwembond KNZB spreekt zwemcoach Faber vrij na onderzoek

Zwembond KNZB spreekt coach Mark Faber vrij van “aantoonbaar grensoverschrijdend” gedrag en neemt geen specifieke maatregelen tegen hem. Dat is de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek naar opgepast gedrag. De bond neemt wel maatregelen om “communicatie, organisatie en omgangsvormen” binnen het topsportprogramma zwemmen te verbeteren en meer openheid te creëren. De bond gaat hierbij intensief samenwerken met Faber, zoals in een persbericht staat.

De KNZB startte het onderzoek na klachten over het gedrag van Faber, toen hij nog hoofdcoach was van de gehele Nederlandse zwemselectie. Afgelopen zomer had de geboren Maastrichter zijn werk als hoofdcoach al neergelegd. Volgens hemzelf was dit los van de klachten en het onderzoek. Hij is nu in Amsterdam de coach van topzwemmers Arno Kamminga, Caspar Corbeau, Tes Schouten en Kenzo Simons.

“Het onderzoeksrapport dat nu is afgerond, laat een gemengd beeld zien met betrekking tot omgangsvormen, maar spreekt niet van aantoonbaar grensoverschrijdend gedrag”, aldus de bond. “De KNZB hanteert het uitgangspunt dat omgangsvormen desalniettemin als ongewenst ervaren kunnen zijn. Beide partijen nemen de resultaten van het onderzoeksrapport ter harte en hebben besloten constructief met elkaar verder te gaan.”

Zoektocht

“De KNZB betreurt het dat de bond in het verleden te weinig ruimte heeft geboden aan sporters om gevoelens van ongenoegen tijdig en in alle openheid aan te kaarten”, meldt algemeen directeur Aschwin Lankwarden. “We moeten elkaar kunnen aanspreken op de gezamenlijke normen en waarden en situaties op een volwassen manier met elkaar kunnen afhandelen. De directie van de KNZB neemt daarom maatregelen om dit in de toekomst te borgen en op te volgen.”

Ook Faber geeft in het persbericht aan dat hij het betreurt dat een aantal sporters “gevoelens van ongenoegen” heeft ervaren. “In mijn functie als KNZB-hoofdcoach heb ik altijd de intentie gehad om de zoektocht naar de (sportieve) grenzen hand in hand te laten gaan met plezier in de sport. Dat is een permanente zoektocht naar de juiste balans, die je samen moet vinden. Ik zal samen met directie en collega’s alles in het werk stellen om het prestatieklimaat te optimaliseren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP