Redactie
Redactie Wielrennen 10 april 2024
Leestijd: 1 minuut

Cosnefroy triomfeert in 64e editie van Brabantse Pijl

Wielrenner Benoît Cosnefroy heeft de 64e editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De 28-jarige Fransman van Decathlon AG2R La Mondiale was na 195,2 kilometer in Overijse de sterkste van zeven koplopers. Hij bleef in de sprint de Belgen Dylan Teuns en Tim Wellens voor. Marijn van den Berg zag een late aanval stranden en eindigde als zevende.

Voor Cosnefroy is dit de vierde overwinning in 2024. Hij won eerder een rit en het eindklassement in de Tour des Alpes-Maritimes en de eendagskoers Parijs-Camembert. Cosnefroy volgt zijn landgenoot Dorian Godon op, die de Belgische wedstrijd vorig jaar won.

In een spannende finale kwam Van den Berg voorop met de Belgen Teuns en Wellens na een aanval van Teuns op zo’n 30 kilometer van de streep. Het drietal kreeg ongeveer een halve minuut voorsprong, maar zag in de laatste lokale ronde richting Overijse nog vier renners aan de kop terugkeren, onder wie de Belg Quinten Hermans en de Fransman Cosnefroy. Het peloton zat er ook nog kort achter.

‘Beetje dom’

Met nog 2,5 kilometer te gaan reed Van den Berg weg bij zijn medevluchters. Hij kreeg zo’n 100 meter voorsprong, maar zag zijn aanval stranden in de oplopende slotkilometer. In de sprint was Cosnefroy, die vorig jaar als derde eindigde en in 2022 als tweede, nu overtuigend de snelste. De Fransman leek in 2022 vier dagen later de Amstel Gold Race te winnen, maar bleek toen in de sprint na de finishfoto toch te zijn geklopt door de Pool Michal Kwiatkowski.

Van den Berg noemde zijn late aanval na afloop bij Eurosport “een beetje dom”. “Ik had goede benen, maar ik ontplofte”, zei de 24-jarige wielrenner van EF Education – Easypost. “Het is stom dat ik niet heb gewacht tot de sprint, daar lag waarschijnlijk mijn grootste kans om te winnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP