Redactie
Redactie Wielrennen 29 april 2024
Leestijd: 1 minuut

Jackson wint tweede etappe Vuelta voor vrouwen, Vas nieuwe leider

Wielrenster Alison Jackson heeft de tweede etappe van de Vuelta d’Espana voor vrouwen op haar naam geschreven. De 35-jarige renster van EF Education-Cannondale won na een rit over ruim 118 kilometer tussen Buñol en Moncófar de sprint van het peloton.

De Hongaarse Blanka Vas eindigde als tweede, voor de Nederlandse Karlijn Swinkels. Vas is de nieuwe leidster van het algemeen klassement. Naast haar tweede plek op de streep werd ze ook tweede in een tussensprint.

Vas nam de leiderstrui over van Gaia Realini, die zondag met Lidl-Trek de ploegentijdrit won. Ellen van Dijk, ploeggenote van Realini, stapte in Buñol weer op na haar val op maandag. Elisa Longo Borghini was in de tweede etappe al vroeg betrokken bij een valpartij, maar de Italiaanse favoriete kon ook haar weg vervolgen.

Valpartijen

Na een onrustige openingsfase reden zes rensters lang aan de leiding. De vluchters werden ingelopen op de Puerto de L’Oronet, de laatste klim op 39 kilometer van de streep. De snelle Charlotte Kool werd gelost op de beklimming en werd zo kansloos voor de ritzege.

Anneke Dijkstra reed daarna even voor het peloton, terwijl achter haar Vas als tweede over de streep kwam bij de tussensprint. In de slotfase ontregelden twee valpartijen de aanloop naar de sprint. Meerdere rensters deden nog een poging om weg te rijden, maar EF zorgde ervoor dat er alsnog een sprint kwam.

Dinsdag staat er een heuvelrit over 131 kilometer tussen Lucena en Teruel op het programma. De Ronde van Spanje voor vrouwen duurt tot en met zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP