Redactie
Redactie Wielrennen 9 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Aleksandr Vlasov wint zevende etappe Parijs-Nice na aangepaste koers door sneeuw

Wielrenner Aleksandr Vlasov heeft de zevende etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De 27-jarige Rus van Bora-hansgrohe won de ingekorte bergrit over ruim 100 kilometer naar Madone d’Utelle.

Achter Vlasov won de Belg Remco Evenepoel de sprint van een klein groepje, voor de Sloveen Primoz Roglic, ploeggenoot van Vlasov. De beste Nederlander was Wilco Kelderman op de achtste plaats.

Klassementsleider Brandon McNulty uit de Verenigde Staten kwam op achterstand binnen, maar hield nog een voorsprong van vier seconden op zijn landgenoot Matteo Jorgenson van Visma – Lease a Bike. Evenepoel is vierde op 36 seconden, Roglic staat zesde op 1.12.

Sneeuw

De koninginnenrit was aangepast door de sneeuw naar de oorspronkelijke aankomst op 1600 meter in Auron. De laatste col werd geschrapt en de finish werd verplaatst naar de Madone d’Utelle, een beklimming van 15 kilometer met een stijgingspercentage van 5,7.

Nog voor de start gaven meerdere renners op, onder wie de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen. Tijdens de etappe stapte onder anderen zijn landgenoot Timo Roosen af, waardoor zijn ploeg Team dsm-firmenich PostNL nog maar met twee renners in koers bleef. Beide renners, Gijs Leemreize en Martijn Tusveld, toonden zich in vroege ontsnappingen.

Strak tempo

Mede door het werk van Soudal Quick-Step van Evenepoel werd de laatste vluchter net na de voet van Madone d’Utelle teruggepakt. De Belgische formatie bleef een strak tempo rijden, waardoor de groep steeds verder werd uitgedund. Op ruim 4 kilometer van de streep versnelde Evenepoel, maar onder anderen McNulty en Jorgenson zaten in zijn wiel.

Vlasov reed vervolgens weg en pakte meteen een aantal seconden. Een tweede versnelling van Evenepoel was McNulty te machtig, waarna Jorgenson na enige twijfel de kop overnam. Vlasov was niet meer te achterhalen, maar McNulty kwam 19 seconden na het groepje favorieten binnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP