Redactie
Redactie Wielrennen 8 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Jonas Vingegaard neemt leiding in Tirreno-Adriatico

Jonas Vingegaard heeft de leiding in Tirreno-Adriatico in handen genomen. De 27-jarige Deen sloeg toe in de vijfde etappe, van Torricella Sicuara naar Valle Castellana. Vingegaard versnelde bergop, op 29 kilometer van de finish, en niemand kon hem volgen.

Vingegaard, die zijn seizoen twee weken geleden begon met de eindzege in de vierdaagse Spaanse rittenkoers O Gran Camiño, neemt de eerste plaats in het klassement over van de Italiaan Jonathan Milan. Zaterdag wacht in Tirreno-Adriatico de koninginnenrit.

De Spanjaard Juan Ayuso eindigde op 1.12 van Vingegaard als tweede, voor de Australiër Jai Hindley. In het klassement is Ayuso ook de nummer 2, met een achterstand van 54 seconden. Hindley volgt als derde op 1.20. Thymen Arensman, die als vijfde finishte, is op de vierde plek (1.29) de beste Nederlander.

Vooraf gepland

“We hadden sowieso vooraf al gepland om het vandaag te proberen. En dat deden we”, aldus Vingegaard. “De ploeg deed het fantastisch. Dank aan mijn ploeggenoten. Ik ben echt blij dat ik de jongens kan terugbetalen met de overwinning. Dit is een hele mooie ritzege.”

Nog voor de aanval van Vingegaard hadden de renners van Visma – Lease a Bike ervoor gezorgd dat het peloton flink was uitgedund. “Eerst moesten Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle de hele dag voorop hun werk doen”, keek Vingegaard terug. “Daarna was het aan Attila Valter om vanaf de voet van de klim een heel hoog tempo aan te houden. En daarna moest Ben Tulett overnemen en nog versnellen. Ik denk dat dat plan perfect heeft gewerkt. Gelukkig kon ik het daarna solo afmaken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP