Redactie
Redactie Atletiek 19 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Russische en Belarussische sporters uitgesloten van deelname aan Olympische openingsparade

Sporters uit Rusland en Belarus mogen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen niet meedoen aan de atletenparade. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten tijdens een bestuursvergadering in Lausanne. De reden is de Russische invasie in Oekraïne, die ruim twee jaar geleden begon. Het Internationaal Paralympisch Comité besloot eerder al Russen en Belarussen te weren bij de opening van de Paralympics.

“Ze zullen niet deelnemen aan de parade van delegaties tijdens de openingsceremonie, omdat het individuele atleten zijn”, aldus het IOC. “Maar er zal voor hen een gelegenheid worden geboden om het evenement te ervaren.”

Het IOC laat Russen en Belarussen in individuele sporten toe op de Spelen in Parijs, maar zij moeten dat doen onder neutrale vlag, werd in december besloten. De sporters mogen ook geen enkele band met het leger hebben en openlijk afstand nemen van de Russische agressie tegen Oekraïne. Atleten die zich kwalificeren, zullen worden doorgelicht door een driekoppig IOC-panel om te voldoen aan de geschiktheidscriteria die het olympische orgaan heeft opgesteld voor Russen en Belarussen.

Selectie

Het IOC verwacht dat 36 Russische en 22 Belarussische atleten de selectie voor Parijs halen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan bij de vorige Spelen in Tokio, toen de Russische olympische ploeg uit 330 sporters bestond en de Belarussische uit 104.

De openingsceremonie van de Spelen is gepland op 26 juli. De deelnemende landen varen in een botenparade over de Seine langs het publiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP