Redactie
Redactie Wielrennen 3 maart 2024
Leestijd: 2 minuten

Olav Kooij wint eerste rit Parijs-Nice in spannende sprint

Olav Kooij heeft de eerste etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De jonge wielrenner van Visma – Lease a Bike was na 157 kilometer met start en finish in Les Mureaux de snelste in de sprint. Het verschil met de Deen Mads Pedersen was amper waarneembaar. De Nieuw-Zeelander Laurence Pithie werd derde, de Nederlander Nils Eekhoff vierde.

Voor Kooij (22) was het al zijn derde zege van dit seizoen. Eerder won hij de Clásica de Almería en een rit in de UAE Tour. Ook vorig jaar won de Numansdorper al een rit in de ‘Koers naar de Zon” eveneens door oud-wereldkampioen Pedersen te verslaan. “Dit was ook echt een rit voor hem en we wisten dat Mads goed bezig is”, vertelde Kooij in het flashinterview na de finish.

Het was een pittige rit geweest, met een aantal klimmetjes. “We wisten ook dat het zwaar zou worden maar wilden ervoor gaan. Ik moest wel die hellingen over. Toen dat lukte rook ik mijn kans. Mooi dat dat nu ook nog de leiderstrui oplevert”, aldus Kooij, na een rit met een aantrekkelijke finale.

Ingelopen

Het waren niet de minsten die zich in Montainville, een kleine 20 kilometer voor de finish, bemoeiden met de tussensprint. Matteo Jorgenson, de Amerikaan van Visma – Lease a Bike, de Belg Remco Evenepoel en de Colombiaan Egan Bernal pakten de bonificatieseconden. Op de Côte d’Herbeville, het laatste klimmetje van de dag, kregen sprinters als Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen het moeilijk. Bernal was de eerste aanvaller, gevolgd door Evenepoel, die als eerste bovenkwam net voor de Sloveen Primoz Roglic. Het zijn de favorieten voor de eindzege die zich meteen lieten zien.

Op weg naar Les Mureaux probeerde de Fransman Anthony Turgis weg te rijden uit het restant van het peloton. Hij kreeg nooit meer dan vijftien seconden en werd binnen de laatste 2 kilometer ingelopen. Daarna was het voor de overgebleven sprinters, met Kooij als de snelste van het stel.

Maandag volgt een grotendeels vlakke rit van Thiory naar Montargis. Dinsdag is er een ploegentijdrit in Auxerre. Parijs-Nice duurt tot en met zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP