Redactie
Redactie Wielrennen 23 maart 2024
Leestijd: 2 minuten

Natuurmonumenten wil betaling voor NK Wielrennen op Veluwezoom

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

De gemeenten zijn echter niet van plan om de “aanzienlijke financiële bijdrage” te betalen, want dat zou een precedentwerking hebben voor andere evenementen. Dat schrijft de Arnhemse wethouder Bob Roelofs in een verslag over de ontwikkelingen rondom het NK Wielrennen.

De organisatie ligt al sinds begin dit jaar overhoop met Natuurmonumenten, dat grote bezwaren heeft tegen de massa mensen die op de wielerkoers afkomt en die mogelijk schade aan de natuur veroorzaakt. Dat Natuurmonumenten nu ook om een financiële vergoeding vraagt, is volgens Roelofs “een ongebruikelijke eis, waaraan we niet kunnen voldoen”.

Broedseizoen

De vergoeding is één van de voorwaarden die Natuurmonumenten stelde voor het gebruik van hun natuurterrein. Nu niet aan alle voorwaarden wordt voldaan, verbiedt de natuurbeheerder het gebruik van hun grond op 23 juni. Als de organisatoren niet kunnen garanderen dat de grond, inclusief kilometers wegberm, niet wordt gebruikt wil Natuurmonumenten dat bij de rechter afdwingen.

De Posbank bij Rheden is het kwetsbaarste deel van de voorgenomen route. De renners moeten daar heuvels beklimmen. De gemeenten kunnen de natuurbeheerder niet garanderen dat er helemaal geen publiek op de Posbank zal zijn. Wel hebben ze beloofd dat er geen enkele publiekstrekker op de Posbank georganiseerd wordt en dat de gemeenten zullen proberen het publiek naar andere plekken te lokken. Eerder is de route van de wielerkoers al aangepast om het natuurgebied te ontzien. Er zullen geen helikopters boven het gebied vliegen. De hele route van de koers wordt afgesloten voor ander verkeer en organisatie en juryleden rijden alleen in elektrische auto’s.

De gemeenten zijn van plan om binnenkort vergunningen af te geven voor het NK. Natuurmonumenten zal ook bezwaar maken tegen de vergunningen, als die worden verleend, zegt districtsbeheerder Maarten Bakker, aangezien het ook nog broedseizoen is als de koers wordt verreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP