Redactie
Redactie Basketbal 3 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

LeBron James vestigt record met 40.000 punten in NBA-carrière

LeBron James heeft zaterdag (lokale tijd) als eerste NBA-speler ooit 40.000 punten gescoord tijdens zijn basketbalcarrière. De 39-jarige speler van de Los Angeles Lakers deed dat door negen punten te maken tegen titelverdediger Denver Nuggets.

James was al sinds ruim een jaar de meeste scorende NBA-speler ooit toen hij Kareem Abdul-Jabbar achterhaalde. Abdul-Jabbar scoorde 38.387 punten in twintig seizoenen in de Amerikaanse basketbalcompetitie. James is op dit moment de oudste actieve speler in de competitie en is bezig aan zijn 21e seizoen. Hij won vier keer de titel en werd vier keer uitgeroepen tot de meest waardevolle speler.

James maakte zijn eerste punten op 29 oktober 2003 als speler van de Cleveland Cavaliers tegen de Sacramento Kings. De mijlpaal van 10.000 bereikte hij in februari 2008, vijf jaar later waren dat er al 20.000. In 2018 schroefde hij zijn totaal op tot 30.000 punten.

Nederlaag

“Niemand heeft dit ooit gedaan”, reageerde James achteraf. “Om dit te doen, op dit punt en dit moment in mijn carrière, is denk ik best cool. Of het één van de belangrijkste dingen is die ik in mijn carrière heb gedaan? Nee. Natuurlijk is er een rangorde en betekenen sommige mijlpalen meer voor me dan andere. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niets betekent. Want dat doet het absoluut.”

Los Angeles Lakers verloor ondanks het record van James wel van Denver Nuggets, dat een 124-114 overwinning boekte. Nikola Jokic hielp de Nuggets met 35 punten aan de zesde overwinning op rij. James baalde dat hij zijn ploeg niet aan de overwinning had kunnen helpen. “Het belangrijkste is altijd winnen. Ik haat het dat dit record gevestigd moest worden in een nederlaag, vooral tegen een team dat extreem goed speelt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP