Redactie
Redactie Wielrennen 4 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Spaanse wielrenner Ayuso wint openingsetappe Tirreno-Adriatico

De Spaanse wielrenner Juan Ayuso heeft de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De 21-jarige renner van UAE Team Emirates was de snelste in een tijdrit over 10 kilometer met start en finish in Lido di Camaiore.

De Italiaanse favoriet Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), de winnaar van de openingstijdrit de laatste twee jaar, werd op 1 seconde tweede. De Brit Ethan Vernon eindigde op 12 seconden op de derde plaats.

Bij afwezigheid van de winnaars van de Tirreno-Adriatico van de laatste jaren, Primoz Roglic (2019 en 2023) en Tadej Pogacar (2021 en 2022) werd Jonas Vingegaard van Visma – Lease a Bike vooraf gezien als een van de grote kanshebbers op de eindzege.

Opvallende tijdrithelm

De Deen reed in de nieuwe, zeer opvallende tijdrithelm van zijn ploeg, die zelfs het socialmediateam van de organisatie tot grappen over Star Wars verleidde, maar het revolutionaire hoofddeksel zorgde niet voor een toptijd. Hij eindigde als negende op 22 seconden van Ayuso.

De Spanjaard noteerde al vroeg een tijd van 11.24, waarna iedereen tot Ganna op relatief grote achterstand binnenkwam. Magnus Sheffield, de nummer 3 van de tijdrit van vorig jaar, ging onderuit. Na de binnenkomst van Ganna was Ayuso vrijwel zeker van de winst. Vernon zette daarna nog de derde tijd op de klok.

Veel motivatie

“Iedereen wist dat Ganna de favoriet was voor de zege in de tijdrit”, zei Ayuso in het flashinterview na afloop. “Het is een emotionele overwinning, een hele speciale. Het geeft ook veel motivatie voor de komende week. Vingegaard gaat echter ook nog hard strijden voor de eindzege.”

Dinsdag staat er een relatief vlakke etappe over een kleine 200 kilometer tussen Camaiore en Follonica op het programma. De Tirreno-Adriatico duurt tot en met zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP