Redactie
Redactie Schaatsen 8 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Jorrit Bergsma stopt bij schaatsploeg Jumbo-Visma na tegenvallend seizoen

Jorrit Bergsma vertrekt na dit seizoen bij schaatsploeg Jumbo-Visma. De 38-jarige Fries, de olympisch kampioen van 2014 op de 10 kilometer, kende een teleurstellend seizoen.

“Beide partijen gaan na goed overleg uit elkaar. We bedanken Jorrit voor de samenwerking”, schrijft Jumbo-Visma in een korte verklaring op X. De ploeg wil verder geen commentaar geven.

Bergsma reed van 2010 tot en met 2022 voor de ploeg van coach Jillert Anema en verruilde die ploeg twee seizoenen geleden voor die van Jac Orie. Door ziekte en blessures wist de Fries zich dit seizoen niet te kwalificeren voor wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter. Hij plaatste zich wel voor de 10 kilometer op de WK afstanden, waar hij als vijfde eindigde. In 2023 veroverde Bergsma nog zilver op de 10 kilometer bij de WK.

De stayer is volgens Friese media in gesprek over een terugkeer naar AH Zaanlander, het team van Anema. Onder die coach veroverde hij naast olympisch goud in 2014 drie wereldtitels op de 10 kilometer. Bovendien werd hij in 2020 wereldkampioen op het onderdeel massastart en maakte hij deel uit van de ploeg die in 2017 wereldkampioen werd op het onderdeel ploegachtervolging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP