Redactie
Redactie Schaatsen 3 maart 2024
Leestijd: 1 minuut

Irene Schouten sluit carrière af met winst Marathon Cup

Schaatsster Irene Schouten heeft de slotwedstrijd van de Marathon Cup gewonnen. Schouten was na tachtig rondjes op de ijsbaan van Leeuwarden de snelste in de massasprint. Ze bleef Esther Kiel en Elsemieke van Maaren voor. Voor Schouten gold de marathon in Leeuwarden als haar afscheidswedstrijd.

“Winnend afsluiten, het kan niet beter”, zei Schouten na afloop bij de NOS. Schouten maakte bijna twee weken geleden, daags na de WK afstanden, haar afscheid bekend. In Calgary reed ze haar beste WK afstanden ooit met drie wereldtitels en een zilveren medaille.

De 31-jarige drievoudig olympisch kampioene nam vorige week met een ereronde al afscheid van het publiek in Heerenveen. Na afloop van de eerste dag van de NK allround en de NK sprint werd ze door een vol Thialf bedankt voor haar glorieuze carrière. De Noord-Hollandse ontving onder meer de Gouden Speld van schaatsbond KNSB als blijk van waardering. Ook werd haar naam op de erering van het ijsstadion onthuld.

Goede ijsvloer

Schouten gaf toe dat de focus de afgelopen periode niet per definitie op training had gelegen. “Natuurlijk had ik wel een beetje wat gedaan. Maar als je heel weinig doet, kom je juist in vorm”, lachte ze. “Dat merkte ik afgelopen week al met trainen. Schaatsen ging hartstikke goed. Ik reed hartstikke lekker. In Leeuwarden ligt ook altijd een goede ijsvloer, dus dit was wel prima.”

De eindzege in de Marathon Cup ging naar Van Maaren, die in de vorige races al genoeg punten had verdiend om de eerste plaats in het eindklassement te behouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP