Redactie
Redactie Wielrennen 31 maart 2024
Leestijd: 2 minuten

Van der Poel zegeviert voor derde keer in Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen van Alpecin-Deceuninck ging er op de door de regen spekgladde Koppenberg, zo’n 40 kilometer voor de finish, alleen vandoor en bereikte met een riante voorsprong de finish in Oudenaarde.

Van der Poel won de belangrijkste Vlaamse wielerklassieker eerder in 2020 en 2022. Vorig jaar werd de 29-jarige Nederlander tweede achter Tadej Pogacar. De Sloveen ontbrak dit jaar, net als de Belg Wout van Aert die woensdag in de voorbereidingskoers Dwars door Vlaanderen zwaar ten val kwam.

De koers over 270 kilometer telde zeven kasseistroken en liefst zeventien hellingen. De Italiaan Luca Mozzato werd tweede, Michael Matthews kwam als derde over de streep, maar de Australiër werd gedeclasseerd ten faveure van de Duitser Nils Politt.

Vroege kopgroep

Na een eerste uur met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 50 kilometer per uur stond de vroege kopgroep vast. Onder de acht vluchters bevonden zich twee Nederlanders: David Dekker en Elmar Reinders.

Op de Molenberg, vooraf gezien als een plek waar de strijd kon losbarsten, versnelde Mads Pedersen. Een minuut achter de koplopers zorgde de actie van de Deen voor een eerste schifting. Richting Berendries meldden ook Visma-renners Dylan van Baarle en Tiesj Benoot zich voorin. De koplopers werden ingelopen, maar Van der Poel moest op de Valkenberg in zijn eentje de sprong naar de eerste groep maken. Net aangesloten zag hij hoe Pedersen opnieuw aanviel. Hij kreeg Van der Poels ploeggenoot Gianni Vermeersch mee.

Tweede doorkomst

Bij de tweede doorkomst op de Oude Kwaremont, een kleine 60 kilometer voor de finish, werd het tweetal bijgehaald. De Spanjaard Oier Lazkano en Van der Poel hadden het werk gedaan, renners van Visma – Lease a Bike waren voorin verdwenen, al kon onder anderen de Amerikaan Matteo Jorgenson richting Paterberg weer aansluiten. De Spanjaard Iván García Cortina bereikte als eerste de voet van de Koppenberg, maar zag gehinderd door materiaalpech Van der Poel als eerste passeren. Op de spekgladde kasseien viel het achter Van der Poel en Jorgenson volledig stil.

Met nog 40 kilometer te rijden wilde Van der Poel niet wachten op de Amerikaan. Ver achter hem was de strijd om de andere podiumplaatsen een stuk spannender. De Italiaan Alberto Bettiol, een oud-winnaar, en de Belg Dylan Teuns, probeerden een grotere groep voor te blijven, maar vielen in de laatste rechte lijn volledig stil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP