Redactie
Redactie Schaatsen 17 maart 2024
Leestijd: 2 minuten

Bondscoach Kerstholt wijt WK-prestaties shorttrackers aan druk in Ahoy

Bondscoach Niels Kerstholt denkt dat de tegenvallende prestaties van de Nederlandse shorttrackers bij de WK onder meer komen door de druk die in Ahoy op de ploeg lag. “Er was bijna een te grote wil. Daar lopen we hier tegenaan. Dat je zo graag wilt en zoveel druk voelt. Dit is belangrijk, zeker richting de Olympische Spelen over twee jaar. Wat doe je in zo’n geval?”, sprak de bondscoach in Ahoy.

Nederland won voor het eerst sinds 2018 geen gouden medaille op een individuele afstand. Jens van ‘t Wout pakte zilver op de 1500 meter en Xandra Velzeboer deed dat op de 500 meter. De vrouwenaflossingsploeg behaalde wel een gouden plak.

“Onder druk wordt alles vloeibaar. Daar kan het mee te maken hebben. We maken dit vaker mee”, aldus Kerstholt, die na de Olympische Spelen van 2022 in Beijing Jeroen Otter opvolgde als bondscoach.

Trainingsvormen

Nederland was een jaar geleden bij de WK in Seoul succesvol en won toen vijf keer goud, drie keer individueel en twee keer op de aflossing. “Toen stond er ook veel druk op, omdat het toen het eerste WK was met een nieuwe coach. We waren toen heel dominant. Ik wil de omgeving niet de schuld geven, want het kan ook in je voordeel uitpakken. We moeten goed evalueren waarom de dominosteentjes nu de verkeerde kant zijn opgevallen.”

Kerstholt kijkt in zijn nabespreking en evaluatie ook naar zijn trainingsvormen. “Ik wil dat we fysiek nog wat beter worden, dat we af en toe nog iets over hebben. Daardoor kun je in races soms uit de problemen blijven.”

Zorgen richting de Spelen van Milaan in 2026 maakt de bondscoach zich niet. “De gretigheid die we dit toernooi hadden, moeten we koesteren en vasthouden. Maar we moeten ook kijken wanneer we er blind ingaan en wanneer we op safe moeten spelen. Ik ga wat hier gebeurd is wel als materiaal gebruiken richting volgende kampioenschappen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP