Redactie
Redactie Zwemmen 15 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Steenbergen plaatst zich met recordtijd voor WK-finale 100 meter vrije slag

Zwemster Marrit Steenbergen heeft zich in een Nederlands record met grote overtuiging geplaatst voor de WK-finale van de 100 meter vrije slag. Met haar tijd van 52,53 was de 24-jarige Friezin de snelste in de halve finales en verbeterde ze de oude nationale toptijd van Femke Heemskerk uit 2015 (52,69). Steenbergen won vorig jaar in 52,71 al WK-brons op haar favoriete nummer.

Steenbergen heeft in de jacht op een verbetering van haar prestatie van vorig jaar vooral last van Siobhan Haughey uit Hongkong. De nummer 2 van de afgelopen WK zwom in de halve finales de tweede tijd (52,92). Steenbergen houdt ook rekening met de Australische Shayna Jack (53,16).

De in Eindhoven trainende Steenbergen had nog geen nationaal record op haar naam staan. Ze heeft op de vrije slag met Ranomi Kromowidjojo en Heemskerk dan ook grote namen als voorgangers. Steenbergen liet in de estafette eerder dit toernooi al wel zien in goede vorm te steken op de 100 meter vrije slag. Met haar snelle race (52,35) bezorgde ze de zwemsters verrassend de wereldtitel.

Finale

In de finale van de 100 vrij van vrijdag hoeft Steenbergen het niet op te nemen tegen wereldkampioene Mollie O’Callaghan uit Australië en wereldrecordhoudster Sarah Sjöström. De Zweedse is wel in Doha, maar heeft besloten zich te focussen op de 50 meter vrij. O’Callaghan heeft net als veel anderen het toernooi in Doha laten schieten met het oog op de Olympische Spelen over minder dan een half jaar.

Caspar Corbeau en Arno Kamminga strijden vrijdagavond ook om een medaille, op de 200 meter schoolslag. De geboren Amerikaan plaatste zich als derde (2.09,34), Kamminga als achtste en laatste (2.10,30). Beiden zijn titelkandidaten, nu het hele podium van de vorige WK ontbreekt. De destijds net van een burn-out teruggekeerde Kamminga (28) miste toen de finale. Corbeau (22) werd knap vijfde.

De Amerikaan Jake Foster, de oud-huisgenoot van Corbeau, zwom in de halve finales in Doha de beste tijd (2.08,78). Dat is nog ver boven de persoonlijke records van Kamminga (2.06,85) en Corbeau (2.07,99).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP