Redactie
Redactie Waterpolo 10 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Waterpolosters Oranje worstelen met conditie in jacht op tweede wereldtitel

De waterpolosters van Oranje kampen in Doha met een duidelijk gebrek aan scherpte en frisheid in de jacht op hun tweede wereldtitel op rij. Het spel bij de moeizame zege op het veel lager ingeschatte China (16-14) was “niet best” volgens aanvoerster Sabrina van der Sloot. “We voelen ons fysiek niet helemaal top en daar moet je je elke keer overheen zetten. Dat maakt het mentaal ook moeilijk om te presteren.”

Van der Sloot ziet de kwartfinale van maandag tegen Hongarije wat dat betreft juist als een goede leerschool voor de Olympische Spelen van komende zomer. “Misschien dat het dan ook allemaal wat minder gaat, maar dan moeten we ook zorgen dat we presteren. Hongarije moet zich nog kwalificeren en gaat er dus met honderd procent vuur tegenaan. Dat moeten wij ook doen.”

Volgens de 32-jarige waterpoloster is de motivatie voor een nieuwe wereldtitel er absoluut. “Heb je die medailles gezien? En dat is dan nog niet het belangrijkste. We willen laten zien dat we nog steeds ‘teringgoed’ zijn en dat we de beste kunnen zijn. Ondanks dat we zo’n zwaar programma hebben.”

Hongarije

Door het verplaatsen van het WK in Japan naar afgelopen zomer en het EK van vorige maand waren er drie titeltoernooien in zo’n zeven maanden. Normaal zit er tussen twee WK’s twee jaar. Van der Sloot: “Hopelijk gaat dit nooit meer voorkomen, want dit is niet goed voor atleten. We hebben op het EK gepiekt en moeten nu alweer optreden, maar eigenlijk ben je fysiek en mentaal nog vermoeid. Dat is gewoon lastig.”

Bondscoach Evangelos Doudesis weet het zwakke optreden tegen China aan onderschatting. “Dat is de belangrijkste les van vandaag: we mogen nooit iemand onderschatten. Ik had meer verwacht van mijn team en miste van alles, ik weet niet waar ik moet beginnen. Maar ik denk dat verder analyseren niet nodig is, er is niks aan de hand.”

Liever richt de geboren Griek zich op het duel van maandag met Hongarije, wat volgens hem al “een soort van finale” wordt. Op het EK van vorige maand in Eindhoven klopte zijn ploeg het land met 14-11. “Maar dat zegt alleen dat we toen beter waren en niet zoveel over de komende wedstrijd. Ze hebben een mooi team.” Op de Spelen van 2021 waren de Hongaren nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Oranje in de kwartfinales.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP