Redactie
Redactie Zwemmen 8 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer pakken zilver in Doha

De synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer hebben bij de WK zwemmen in Doha het zilver behaald bij de duetten vrije kür. De uit het Brabantse Goirle afkomstige tweelingzussen hadden als tweede de finale bereikt. In de finale kwamen ze tot een score van 250,4979.

Het Chinese duo Liuyi en Qianyi Wang was net als in de kwalificaties beter. Het verschil in de finale was miniem. De Chinese tweelingzussen kwamen uit op 250,7729. De Britse vrouwen eindigden als derde met een score van 247,2626.

De prestatie van de 24-jarige tweeling was uniek. Nooit eerder veroverde Nederland een medaille op een WK bij het synchroonzwemmen. Met deze topklassering en eerder bovendien de vierde plaats in de finale van de technische uitvoering zijn Noortje en Bregje de Brouwer vrijwel zeker ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs.

Moeilijkheidsgraad

Bondscoach Esther Jauma omschreef haar gemoedstoestand als “supertrots en gelukkig” en noemde de prestatie van de zussen “ongelooflijk”. Vooraf waren er wat twijfels omdat concurrenten als Groot-Brittannië en Spanje de moeilijkheidsgraad van hun oefening voor de finale aanzienlijk omhoog hadden gebracht. “In de kwalificaties hadden we de Engelse en Spaanse vrouwen net achter ons, maar die gingen met 2 en 3 punten omhoog. Wij konden nog iets omhoog, maar hadden niet zo veel reserves meer”, vertelde Noortje de Brouwer, via tussenkomst van zwembond KNZB. “We waren even bang want we wilden per se die tweede plaats behouden.”

Bijna was de score zelfs goed voor goud, maar de Chinese vrouwen deden het net iets beter. Bregje de Brouwer: “We worden hier vierde en tweede. Ervan uitgaande dat we naar de Spelen gaan zullen we eraan moeten werken de moeilijkheid nog iets omhoog te doen. Maar dat moet niet ten koste gaan van de artisticiteit. We moeten niet vergeten dat we daarop ook goed scoren. Je ziet landen die alleen voor de moeilijkheid gaan en dan in artisticiteit inleveren.” Net als bij haar zus was het ongeloof nog steeds groot. “Ik kan het nog niet beseffen.”

In de kwalificaties was het verschil met de 27-jarige Chinese meervoudig wereldkampioenen nog meer dan 6 punten. In de finale bleef daar amper drie tienden van over. Namens Groot-Brittannië mochten Kate Shortman en Isabelle Thorpe het brons in ontvangst nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP