Redactie
Redactie Zwemmen 15 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Steenbergen eenvoudig naar halve finales 100 meter vrije slag op WK

Zwemster Marrit Steenbergen heeft zich op de 100 meter vrije slag eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de WK. De winnares van brons vorig jaar zwom in de series in Doha de tweede tijd (53,66), achter haar Australische rivale Shayna Jack (53,50). Ook van Siobhan Haughey uit Hongkong (53,70) heeft de 24-jarige Steenbergen serieuze concurrentie om haar resultaat van de afgelopen WK te verbeteren.

Wereldrecordhoudster Sarah Sjöström zou ook aan de 100 vrij meedoen, maar de Zweedse heeft ervoor gekozen om zich nadrukkelijker op de sprintafstand te richten en verscheen niet op het startblok in de series. Ook de Australische Mollie O’Callaghan, de wereldkampioene van vorig jaar, doet niet mee in Doha. Daarmee klopte van de aanwezigen alleen Haughey Steenbergen op de afgelopen WK.

Steenbergen heeft op de 100 vrij de grootste kans op individueel succes. De in Eindhoven trainende zwemster miste dinsdag verrassend de finale op de dubbele afstand. Op de eerste dag van het langebaantoernooi leidde de Friezin de estafettezwemsters met een sterke race (52,35) al wel naar de verrassende wereldtitel op de 4×100 vrij.

Schouten

Tes Schouten heeft zoals verwacht op de 200 meter schoolslag ook gemakkelijk de series doorstaan. De 23-jarige winnares van zilver op de 100 school in Doha zwom naar de vijfde tijd (2.25,90). Schouten pakte vorig jaar op de dubbele afstand haar eerste WK-medaille (brons). Wereldkampioene Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika is er niet bij, de Amerikaanse nummer 2 Kate Douglass plaatste zich nu als eerste voor de halve finale (2.24,15).

Steenbergen plaatste zich donderdagochtend, een uur na haar individuele optreden, met de estafettevrouwen op de 4×200 vrij voor de finale. Met Imani de Jong, Yara van Kalmthout en Silke Holkenborg noteerde ze de achtste tijd (7.58,63). Dat was net genoeg voor een plek in de strijd om de medailles van donderdagavond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP