Redactie
Redactie Tennis 7 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Tennisster Halep bij CAS voor beroepszaak tegen dopingstraf

De Roemeense tennisster Simona Halep heeft zich woensdag gemeld in Lausanne, waar haar beroepszaak dient bij het sporttribunaal CAS tegen een eerder opgelegde dopingstraf van vier jaar. Halep, een voormalig nummer 1 van de wereld, kreeg de straf nadat ze in september op de US Open positief had getest op het verboden middel roxadustat. Ook werden door de Tennis Integrity Agency (ITIA) onregelmatigheden vastgesteld in haar biologisch paspoort.

Roxadustat verhoogt de endogene productie van erytropoëtine (epo) en stimuleert de productie van hemoglobine en rode bloedcellen. De 31-jarige Halep, sinds oktober voorlopig geschorst, ontkent bewust een verboden middel te hebben gebruikt. Ze zegt bewijs te hebben dat sporen van de verboden stof in haar lichaam zouden zijn gekomen door het gebruik van een toegestaan, maar besmet supplement. De ITIA ging daar deels in mee, maar zei ook “dat het volume dat de speelster innam niet kon hebben geresulteerd in de concentratie roxadustat die in het positieve monster werd aangetroffen”.

Halep zei eerder al dat een afwijzing van haar beroep voor haar grote gevolgen heeft. “Het is een ramp als het vier jaar wordt”, zei ze bij Euronews. “Ik weet niet hoe ik ermee om zal gaan. Waarschijnlijk wordt het het einde van mijn carrière.” Voor de hoorzitting zijn drie dagen uitgetrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP