Redactie
Redactie Schaatsen 25 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Antoinette Rijpma-de Jong opnieuw kampioene allround schaatsen

Antoinette Rijpma-de Jong is voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioene allround geworden. De schaatsster van Jumbo-Visma zag in de afsluitende 5000 meter haar leidende positie niet meer in gevaar komen. In een rechtstreeks duel met naaste belager Elisa Dul kwam Rijpma tot een tijd van 7.00,09

Daarmee werd ze op de slotafstand tweede achter Merel Conijn, die uitkwam op 6.55,72. Dul was goed voor de derde tijd: 7.01,70. Dul werd tweede in het eindklassement, Conijn derde.

Rijpma veroverde dankzij haar titel ook een ticket voor de WK allround, over twee weken in Inzell. Joy Beune en Marijke Groenewoud, die de NK lieten schieten, waren al zeker van deelname aan de WK. Belangrijker nog dan haar titel vond Rijpma haar plek in de WK-ploeg. “Ik wil zo graag een WK rijden. Ik was ook heel zenuwachtig vandaag. Zeker omdat het mijn eerste 5 kilometer van dit seizoen was”, vertelde de kampioene bij de NOS.

Jetlag

Jetlag, na de terugreis uit Calgary waar ze deelnam aan de WK afstanden, had haar wel parten gespeeld. “Het was voor mij zaak om rustig te blijven in mijn rit tegen Elisa. Ik wist dat zij een keer keihard onderdoor zou komen. Dat gebeurde ook, maar ik ben gewoon mijn eigen race blijven rijden. Ik zat ook in een luxe positie, want zij moest zeven seconden goedmaken.”

Of het nu haar vierde of haar vijfde nationale titel was, de 28-jarige Rijpma wist het niet precies. “Mijn vijfde? Mooi.” Daarmee evenaart ze Ria Visser, de enige schaatsster die er ook in slaagde vijf keer Nederlands kampioene allround te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP