Redactie
Redactie Zwemmen 18 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse estafettezwemmers pakken zilver op WK in Doha

De Nederlandse estafettezwemmers hebben op de laatste dag van de WK in Doha een zilveren medaille op de 4×100 meter wisselslag gepakt. Kai van Westering, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg hielden in de slotfase net genoeg over (3.31,23) om Italië voor te blijven (3.31,59). De goede race betekende opnieuw een aanzienlijke verbetering van het Nederlands record, dat de estafetteploeg in de voorronde ook al had verbroken (3.32,89).

De Verenigde Staten zwommen overtuigend naar de wereldtitel in 3.29,80. Tot de laatste zwemmer streed Nederland met de VS om de zege, maar Pijnenburg bleek op de vrije slag niet opgewassen tegen Matt King.

De Amerikanen waren de enigen uit de top 5 van de vorige WK die nu weer streden om de medailles. China, Australië, Frankrijk en Groot-Brittannië kozen ervoor hun toppers niet te laten starten in Doha. Met de 3.31,23 zou Nederland op het sterker bezette toernooi van vorig jaar zesde zijn geworden.

Rugslagspecialist

Jarenlang deden de mannen door een gebrek aan een rugslagspecialist niet mee aan dit olympische nummer, maar in Doha profiteerde Oranje meteen van de komst van de voor Nederland zwemmende Amerikaan Kai van Westering (20).

Tot zondag stond het Nederlands record op 3.33,46. Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren eindigden daarmee in de olympische finale van 2012 op de zevende plek. Na het stoppen van rugslagspecialist Driebergen plaatste Nederland zich op dit nummer niet meer voor de Spelen. Dat lukte Nederland zondagochtend weer voor het eerst.

Bijzonder resultaat

De winnaars van zilver stonden stil bij het bijzondere resultaat in de bescheiden Nederlandse zwemgeschiedenis op dit nummer. “Je bent weleens jaloers op andere landen dat zij gewoon vier mannen hebben op dat niveau. Wij hebben dat nu voor het eerst sinds 2012 en dat is eigenlijk wel heel stoer”, zei Korstanje.

“Je moet op elke slag iemand hebben en dat maakt dit een prestigieus onderdeel. Daarom is het heel gaaf dat we tussen dit soort toplanden meedoen”, reageerde Pijnenburg. “En er zit nog muziek in.”

Volgens Kamminga is een finaleplek op dit nummer tijdens de Spelen van Parijs zeker mogelijk, maar lijkt een medaille daar te hoog gegrepen. “Er komen dan nog grootmachten bij. Maar als zij een steekje laten vallen, zijn wij er om dat op te pakken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP