Redactie
Redactie Zwemmen 11 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse zwemmers klagen over WK-omstandigheden in Doha

Op de WK zwemmen in Doha ontbreekt het de Nederlandse ploeg aan van alles. Medaillekandidate Marrit Steenbergen is kritisch op de lange busrit naar het stadion, terwijl die bussen volgens vlinderslagspecialist Nyls Korstanje overvol zijn. Routinier Kira Toussaint ziet dat er rond het zwembad in de Qatarese hoofdstad “bizar” weinig toiletten voor vrouwen beschikbaar zijn.

De dagen op de WK bestaan voor de zwemmers uit twee blokken: een reeks voorrondes tot 12.00 uur en een finaleblok in de avond. Tussendoor kunnen zij dan in principe terug naar het hotel, maar de reistijd van drie kwartier maakt dat voor Steenbergen lastiger. “Dat is echt lang en vind ik wel pittig. We gingen ook eerst nog naar een ander hotel en daar hebben we 10 minuten gestaan. Ik denk dat ik veel taxi’s ga nemen deze week.”

Korstanje (25) sluit zich bij die kritiek aan. Ook is het volgens hem “hutjemutje” in de bussen. “Alle plekken worden vol gezet en dan zit je 50 minuten naast een hoestend iemand, dat is niet zo chill”, aldus de titelkandidaat op de 100 meter vlinderslag, zelf herstellende van een verkoudheid. De Nijmegenaar is ook verbaasd over de forse afstanden rond het zwembad in de multifunctionele Aspire Dome. “Ik had eigenlijk een elektrische scooter mee moeten nemen”, lacht hij.

Bewolkt

Rugslagspecialiste Toussaint vindt het “best bizar” dat er van elk tien toiletten maar ongeveer twee voor vrouwen zijn. Qatar heeft dan ook niet de beste reputatie als het gaat om vrouwenrechten. “Maar het hotel en het eten zijn goed, net als eigenlijk al het andere wat nodig is voor een zwemwedstrijd.”

Schoolslagspecialisten en medaillekandidaten Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben een stuk minder te klagen. Kamminga (28): “Ik vind het wel fijn hier. Het is prachtig aangekleed en het is een mooi bad. Alleen het mindere weer van vandaag had ik nog niet meegemaakt in alle keren dat ik hier ben geweest”, aldus de Katwijker over de bewolkte en regenachtige eerste wedstrijddag voor de zwemmers tijdens deze WK.

Lege tribunes

Zijn 22-jarige concurrent Corbeau noemt de grotendeels lege tribunes in het zwemstadion als enige verbeterpunt. “Hopelijk is de sfeer vanavond wat beter”, aldus de geboren Amerikaan. Vooral groepjes sporters en kinderen keken zondagochtend toe tijdens de series.

De omstandigheden zaten de Nederlandse zwemploeg niet dwars in hun prestaties. Alleen Imani de Jong lukte het op de 400 meter vrij niet om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd komen de zwemmers weer in actie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP