Redactie
Redactie Zwemmen 16 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Korstanje zet krachtige start in jacht op WK-goud vlinderslag

Zwemmer Nyls Korstanje is zijn jacht op WK-goud op de 100 meter vlinderslag goed begonnen met de derde tijd (51,70) in de series. De nummer 5 van vorig jaar heeft een uitgelezen kans op zijn eerste wereldtitel, nu de gehele top 4 niet aanwezig is in Doha. De Oostenrijker Simon Bucher was in de voorronde de beste in 51,42. Korstanje zwom al eens 50,78.

De 25-jarige Korstanje leek op de 50 meter vlinderslag in Doha ook al goed in vorm, met zijn eerste tijd in de series. Vervolgens kwam de Nijmegenaar in de halve finale één honderdste van een seconde tekort voor een plek in de strijd om de medailles.

De Nijmegenaar zei dat hij in zijn race nog enkele foutjes maakte. “Maar dat kan nu nog. Ik weet in ieder geval waar de risicopunten liggen en dat moet vanmiddag anders”, blikte Korstanje vooruit op zijn halve finale, na 17.00 uur Nederlandse tijd. Daarna verwacht Korstanje beter te kunnen inschatten hoe groot zijn kans op goud is. Marcel Wouda is tot nu toe de enige Nederlandse man met een individuele wereldtitel, in 1998.

Simons naar halve finale

Kenzo Simons heeft zich op de 50 meter vrije slag geplaatst voor de halve finale. De nummer 11 van vorig jaar ging als negende door (21,89). Thom de Boer, de houder van het Nederlands record uit 2021 (21,58), miste als nummer 17 op één honderdste van een seconde (22,13) de halve finale. De 32-jarige De Boer, die vorig jaar twintigste werd, heeft ook nog niet voldaan aan de olympische limiet van 21,96.

Kim Busch en Maaike de Waard zijn door naar de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Busch zwom in de series de zevende tijd (25,93), De Waard de twaalfde (26,13). Wereldrecordhoudster Sarah Sjöström uit Zweden was verreweg de snelste in 24,88.

De Jong

Imani de Jong strandde in de series van de 800 meter vrij. De 21-jarige langeafstandszwemster kwam niet verder dan de twintigste tijd (8.49,08) en miste daarmee ook ruim de olympische limiet (8.26,71).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP