Redactie
Redactie Schaatsen 24 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Voormalig kunstschaatsster Joan Haanappel overlijdt op 83-jarige leeftijd in Leuven

De voormalige kunstschaatsster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Belgische Leuven overleden. Dat heeft de door haar opgerichte Stichting Kunstrijden Nederland bevestigd. Haanappel geldt samen met olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra als de beste kunstrijdster die Nederland ooit gehad heeft.

Haanappel behaalde drie bronzen medailles op Europese kampioenschappen in de jaren 50 en deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen waar ze als dertiende (1956) en vijfde (1960) eindigde.

Na haar vijfde plaats op de WK van 1960 besloot ze haar loopbaan te beëindigen. Haanappel trad in dienst bij de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on Ice. Nog weer later werkte ze als commentator en verslaggever bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport. Haanappel, geboren in Den Haag, woonde al jaren met haar man in het Belgische Wezembeek-Oppen, nabij Brussel.

Stichting

In november 2008 werd Haanappel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In hetzelfde jaar richtte zij de Stichting Kunstrijden Nederland op met het doel de door haar geliefde sport in Nederland weer te promoten. Daarbij werd ze bijgestaan door haar vriendin en voormalig collega-schaatsster Dijkstra, de olympisch kampioene van 1964.

Met haar stichting hielp Haanappel jonge kunstschaatsers om zich te ontwikkelen. Veel geld was er niet, maar met bijdragen van liefhebbers, enkele sponsors en de Haagse ijsbaan De Uithof kon ze vier keer per jaar een trainingskamp organiseren. Telkens kwamen gerenommeerde buitenlandse trainers en choreografen naar Den Haag om les te geven aan de Nederlandse talenten, die zij samen met Dijkstra had uitgekozen. Het resulteerde uiteindelijk in olympische deelname van de Brabantse Lindsay van Zundert op de Winterspelen van Beijing.

“Iedereen die betrokken is bij SKN zal Joan enorm missen”, meldt de stichting in een persbericht. “Het ging haar om de kinderen, hun dromen en om toptalent in het kunstrijden voor altijd te laten schitteren. Wij zullen haar grote verdienste voor het kunstrijden voor altijd eren en vol overtuiging en daadkracht haar legacy en Stichting Kunstrijden Nederland voortzetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP