Redactie
Redactie Zwemmen 14 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Ginni van Katwijk richt na WK highdiven blik op wildere sprongen

Na haar enigszins teleurstellende dertiende plek op het WK highdiven in Doha richt schoonspringster Ginni van Katwijk haar blik met veel plezier weer op nog spectaculairdere sprongen in het wild. Dat vindt de 38-jarige Noord-Hollandse eigenlijk veel leuker dan de strijd om de wereldtitel vanaf het 20 meterplatform. “Ik snap wel dat het in zo’n gecontroleerde setting moet, maar ‘in the wild’ is echt supercool.”

Van Katwijk wilde met de skyline van Doha op de achtergrond nog goed presteren om voor de extremere wedstrijden van Red Bull in de zomer te worden uitgenodigd. Ze heeft goede hoop dat dat is gelukt. Na haar mislukte eerste sprong van dinsdag, waarvoor ze de negentiende en laagste score kreeg, herstelde Van Katwijk zich met de dertiende plek in de eindrangschikking. “Maar ik hoor in de top 12 en ik had heel graag de top 10 gehaald”, aldus de nummer 11 van vorig jaar.

In wedstrijden buiten de officiële toernooien heeft Van Katwijk eigenlijk meer lol. “Ik heb wedstrijden gehad vanaf rotsen, vanaf een waterval en in het meer. Dat geeft me veel meer plezier. Maar daar heb je Red Bull voor. Die zijn iets gekker.”

Cruiseschepen

Bij officiële wedstrijden maken mannen het nog iets bonter dan de vrouwen, door vanaf 27 meter met kunstjes het zwembad in te springen. Volgens Van Katwijk is daar maar één reden voor. “Omdat zij nog gekker zijn dan wij. Het hoogste waar ik vanaf ben gesprongen is 22 of 23 meter. En dat was echt hoog. Ik deed het bijna in mijn broek.”

De waaghals is nu tot september vrij en hoopt dan haar spectaculaire werk als showvrouw op cruiseschepen op te pakken. De afgelopen jaren woonde ze zo’n tien maanden per jaar op zo’n schip en deed ze tien shows per week, maar haar werkgever staat haar nu niet toe om dit werk te combineren met haar sport. Daarom gaat Van Katwijk zich voorlopig in Florida met haar man richten op trainen. Ze heeft met haar shows genoeg verdiend om voorlopig van te kunnen leven.

Van Katwijk hoopte heel erg dat haar sport olympisch zou worden. “Maar dat is in 2028 in ieder geval nog niet zo. En cricket en flag football wel. Dan denk ik: come on, guys, high diving”, aldus de met een Amerikaans accent pratende West-Friezin. “Tegen de tijd dat het olympisch kan worden, denk ik niet dat ik nog spring.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP