Redactie
Redactie Schaatsen 24 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Chris Huizinga leidt NK allround met record op 5000 meter

Chris Huizinga heeft de 5000 meter bij de mannen op de NK allround in Heerenveen op zijn naam geschreven. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed een persoonlijk record op een laaglandbaan (6.11,98) en pakte daarmee de leiding in het klassement na dag 1.

Kars Jansman werd tweede met een achterstand van 2,97 seconden. Beau Snellink eindigde met een tijd van 6.17,63 als derde. Jur Veenje, de winnaar van de 500 meter, werd tiende.

In het klassement heeft Huizinga een voorsprong van 2,28 seconden op Marcel Bosker. Snellink is de nummer 3 op 2,78 seconden.

WK allround

Huizinga werd anderhalve week geleden bij de WK afstanden in Calgary nog zevende op de 5000 meter. “Nu heb ik iets volwassener gereden, meer met de kop erbij”, reageerde hij bij de NOS. “Dit was wel speciaal, dat je ondanks de jetlag nog zo’n rit kan rijden. Ik heb na terugkomst goed getraind en rust genomen. De concurrentie had er natuurlijk ook last van. We gaan het zien morgen. Nieuwe dag, nieuwe kansen.”

Veel nationale toppers slaan het toernooi in Thialf over, omdat ze zich voorbereiden op de WK allround in Inzell, over twee weken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP