Redactie
Redactie Schaatsen 25 februari 2024
Leestijd: 2 minuten

Chris Huizinga kroont zich tot nationaal kampioen allround in Thialf

Chris Huizinga is in Thialf nationaal kampioen allround geworden. De schaatser van Jumbo-Visma verdedigde op de slotafstand, de 10.000 meter, met succes zijn leidende positie. Huizinga was goed voor de tweede tijd: 12.56,92, een persoonlijk record.

Spannender was de strijd om plaats 2, beslecht door Kars Jansman die de 10.000 meter in een persoonlijk record van 12.51,05 won. Daarmee klom hij ten koste van Beau Snellink naar de tweede plaats. Snellink had een marge van een kleine zeven seconden te verdedigen en kwam tot de vierde tijd (13.10,72), net achter nummer 3 Marwin Talsma: 13.10,01.

Voor de beste twee allrounders lagen er tickets voor de WK allround klaar. Patrick Roest, afwezig op het ijs van Heerenveen, was al zeker van deelname aan het toernooi dat over een kleine twee weken in Inzell begint. Huizinga en Jansman vergezellen hem.

Marcel Bosker, die na twee afstanden nog tweede stond in het klassement, meldde zich zondag af. Dat deed hij een dag nadat hij bij de NOS had verteld mentale problemen te hebben. “Woensdag zat ik nog jankend thuis en wilde ik niet rijden”, zei hij. En vervolgens: “Vandaag zit ik mentaal goed in elkaar, maar ik weet niet hoe het morgen gaat.”

Jansman was blij verrast met zijn ticket voor de WK. “Best ongelooflijk”, sprak de schaatser van Jumbo-Visma voor de camera van de NOS. “Ik heb tien jaar geleden vanuit de junioren het allrounden wel geprobeerd, maar ik had de hoop een beetje opgegeven. Ik dacht: het is niets voor mij”, vertelde Jansman die zich richtte op de langere afstanden en marathons. “Ik heb me zo ontwikkeld dat ik toch een klassement kan rijden. Jac (Orie, coach) zegt ook vaak dat ik het kan. Ik ben wat nuchterder, maar ik wist ook dat ik soms te behoudend schaats.”

Huizinga was nog wel even geschrokken van de tijd van zijn ploeggenoot, al wist hij ook dat de marge groot was. “Die tien van Kars was wel spannend, ja. Je wordt toch een beetje zenuwachtig, maar ik kreeg wel door dat het lukte. Ik rijd hier ook tien seconden van mijn pr af. Dan rijd je lekker naar huis”, aldus Huizinga bij de NOS. “Ik hoop dat er nog meer komt. Een WK rijden is altijd leuk. Maar de 500 en 1500 meter moeten echt beter om een goed klassement te rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP