Redactie
Redactie Atletiek 23 februari 2024
Leestijd: 1 minuut

Amels en Van Riel missen wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow

Douwe Amels en Robin van Riel mogen niet meedoen aan de komende wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. Regerend Europees indoorkampioen Amels ontving wel een uitnodiging om mee te doen bij het hoogspringen, maar de Atletiekunie vaardigt hem niet af omdat hij niet aan de nationale limiet heeft voldaan. Van Riel was wel voorgedragen door de Atletiekunie op de 1500 meter, maar hij kreeg geen uitnodiging van de mondiale bond World Athletics.

De Atletiekunie maakte eerde deze week de WK-ploeg bekend met daarbij een voorbehoud bij de namen van Van Riel en Ryan Clarke (800 meter). Beide atleten hadden wel onder de nationale limiet gelopen, maar waren voor deelname aan de WK afhankelijk van een uitnodiging van World Athletics. Hun positie op de wereldranglijst was daarvoor leidend. Clarke kreeg te horen dat hij mag lopen in Glasgow, maar Van Riel, die deze winter het Nederlands record op de 1500 meter verbeterde, is niet toegelaten.

Amels, die vorig jaar als eerste Nederlandse hoogspringer ooit EK-goud won, was door afzeggingen alsnog hoog genoeg op de wereldranglijst gekomen voor een uitnodiging, maar de Fries was er deze winter niet in geslaagd de nationale limiet van 2,27 meter te springen. Voor de Atletiekunie was dat laatste doorslaggevend om hem niet naar Glasgow mee te nemen.

Amels reageerde teleurgesteld op Instagram. “Hoewel ik binnen de top 12 stond en dus door World Athletics uitgenodigd ben, heb ik de nationale limiet van de Atletiekunie dit indoorseizoen niet gehaald, waardoor ik niet opgenomen ben in de selectie. Het doet pijn om anderen mijn plekje in te zien nemen in de (rechtstreekse) finale van een wereldkampioenschap, maar topsport is soms hard”, schreef hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP