Redactie
Redactie Tennis 25 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

Zheng Qinwen bereikt als tweede Chinese finale Australian Open

Tennisster Zheng Qinwen heeft voor het eerst in haar carrière de finale van de Australian Open bereikt. Daarin neemt de 21-jarige Chinese het zaterdag op tegen titelverdedigster Aryna Sabalenka uit Belarus. De als twaalfde geplaatste Zheng versloeg in de halve finale in Melbourne in twee sets Dajana Jastremska uit Oekraïne: 6-4 6-4.

Zheng is na Li Na, de winnares van 2014, de tweede Chinese tennisster die de eindstrijd van het grandslamtoernooi in Australië haalt. De als tweede geplaatste Sabalenka bereikte eerder op de dag voor de tweede keer op rij de finale door in twee sets af te rekenen met de Amerikaanse Coco Gauff (7-6 (2) 6-4).

Zowel Jastremska als Zheng stond voor het eerst in de halve finale van de Australian Open. De Oekraïense was zelfs de eerste speelster in 46 jaar die uit het kwalificatietoernooi de halve finales wist te bereiken. De Chinese nummer 15 van de wereldranglijst was in haar vorige twee optredens blijven steken in de tweede ronde.

Initiatief

Zheng begon onwennig aan de partij in de Rod Laver Arena en kwam meteen een break achter. Ze herpakte zich echter en nam gaandeweg de eerste set het initiatief. Ze brak Jastremska in de zevende game, waarop de Oekraïense ook nog een medische time-out aanvroeg. Zheng wachtte geduldig en haalde daarna de set binnen.

In de tweede set kwam de Chinese ook een break voor, maar Jastremska knokte zich meteen terug. Een tweede break op 3-3 kon de qualifier daarna niet meer ongedaan maken. Zheng benutte na een uur en 42 minuten haar eerste matchpoint.

Tegenstander

“Dit is een ongelofelijk gevoel. Ik ben heel blij dat ik zo’n goede prestatie heb geleverd en de finale heb bereikt”, zei Zheng in het interview op de baan. “Het is lastig om mijn gevoelens onder woorden te brengen.” In het Chinees bedankte ze nog de vele Chinese fans op de tribunes.

Met Sabalenka treft Zheng in de finale een speelster in grote vorm. De 25-jarige Belarussische heeft nog geen set verloren op deze Australian Open en versloeg de Chinese de enige eerdere keer dat ze elkaar troffen. Dat was vorig jaar op de US Open in de kwartfinales.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP