Redactie
Redactie Schaatsen 28 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

Schaatser Jordan Stolz triomfeert weer bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City

Schaatser Jordan Stolz heeft twee dagen na zijn wereldrecord ook de tweede 1000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City op zijn naam geschreven. De 19-jarige Amerikaan was op het snelle ijs in Salt Lake City met 1.06,32 langzamer dan zijn wereldrecord van vrijdag, maar bleef Tim Prins nipt voor. Het brons ging naar Tatsuya Shinhama vlak voor Kjeld Nuis.

Prins verbeterde zichzelf flink in de rit tegen Marten Liiv uit Estland. Hij kwam tot 1.06,40 en was daarmee sneller dan Tatsuya Shinhama die eerder 1.06,72 had gereden in de rit tegen Jenning de Boo. De Boo dook ook voor het eerst onder de 1.07. Met 1.06,95 werd de Nederlands kampioen zesde.

Nuis, die de afgelopen dagen niet fit was, startte wel vrijdag op de eerste 1000 meter, maar ging niet voluit. Een dag later meldde hij zich af voor de 1500 meter. Op de tweede 1000 meter reed hij met 1.06,81 de vierde tijd. Vlak na de finish ging Nuis hard onderuit. Hij moest uit voorzorg met een brancard van het ijs worden gehaald.

Wennemars

Joep Wennemars versloeg in de eerste rit Kai Verbij. Met 1.07,60 was hij een fractie langzamer dan afgelopen vrijdag, toen hij de B-groep won in 1.07,54. Hij werd twaalfde. Verbij, tweevoudig wereldkampioen op de 1000 meter, werd na een mislukte race met 1.08,83 twintigste en laatste.

“Dit was wat mijn coaches noemen ‘erop zitten’. Elke klap was raak”, zei een tevreden Prins bij de NOS na zijn tweede plaats. “Als je goed op je timing zit, gaat het ontzettend hard hier. Dat lukte vrijdag niet helemaal en daar was ik niet tevreden over.”

Prins voelde dat het nu heel hard ging, vooral in de eerste ronde, die bijna net zo snel was als bij Stolz vrijdag tijdens diens wereldrecord. “Ik dacht dat hij weer in de 1.05 ging rijden, maar hij blijkt toch een mens te zijn”, zei Prins. “Er is voor de WK één topfavoriet, daarachter kunnen vijf of zes mannen meedoen voor het podium. Ik heb bewezen dat ik daar ook bij hoor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP