Redactie
Redactie Motorsport 18 januari 2024
Leestijd: 1 minuut

Sainz op poleposition voor vierde eindzege Dakar Rally, Loeb hinkt achterop

De strijd om de eindzege in de Dakar Rally bij de auto’s lijkt beslist. De Fransman Sébastien Loeb, voor de voorlaatste etappe de nummer 2 in de tussenstand, kreeg in de rit over 420 kilometer naar het Saudische Yanbu na 132 kilometer pech en liep meer dan een uur vertraging op. Daardoor lijkt de Spanjaard Carlos Sainz zeker van zijn vierde eindoverwinning.

De Fransman Guerlain Chicherit won de etappe voor de tweede dag op rij. Hij was in zijn Toyota ruim 5 minuten sneller dan de Belg Guillaume De Mevius en nummer 3 Sainz. De 61-jarige vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz jr. start de laatste etappe van vrijdag met ruim een uur voorsprong op zijn concurrenten.

De Botswaan Ross Branch was bij de motoren de snelste in de elfde etappe, maar liep slechts 32 seconden in op klassementsleider Ricky Brabec. De Amerikaan van Honda verdedigt vrijdag in de laatste rit een voorsprong van ruim 10 minuten op Hero-coureur Branch. De Fransman Adrien Van Beveren staat derde op een klein kwartier van zijn teamgenoot bij Honda.

Bij de trucks heeft de Tsjech Martin Macik de eindzege zo goed als binnen. Hij moest de etappezege wel aan zijn landgenoot Ales Loprais laten, maar hij heeft in het klassement nog altijd een voorsprong van ruim 2 uur. Pascal de Baar was de beste Nederlander met de vierde eindtijd. Titelverdediger Janus van Kasteren doet het in het algemeen klassement het beste op de derde plek, met ruim 5 uur achterstand op Macik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP