Redactie
Redactie Tennis 24 januari 2024
Leestijd: 1 minuut

Medvedev bereikt halve finales Australian Open na vijfsetters

De Russische tennisser Daniil Medvedev heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De nummer 3 van de plaatsingslijst had vijf sets nodig tegen de Pool Hubert Hurkacz: 7-6 (4) 2-6 6-3 5-7 6-4. De partij duurde bijna vier uur.

Medvedev (27) treft in de strijd om een plaats in de finale de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Carlos Alcaraz en de Duitser Alexander Zverev. In de andere halve finale staan de Servische titelverdediger Novak Djokovic en de Italiaan Jannik Sinner tegenover elkaar.

Medvedev stond twee keer in de finale in Melbourne, in 2021 en 2022. Respectievelijk Djokovic en de Spanjaard Rafael Nadal hielden hem van de titel af. Op de US Open van 2021 veroverde hij zijn enige grandslamtitel tot nu toe.

‘Welke vlucht’

Medvedev had in Melbourne al pittige partijen achter de rug, met onder meer een zege in vijf sets diep in de nacht op de Fin Emil Ruusuvuori. Na verlies van de tweede set tegen de als negende geplaatste Hurkacz dacht hij al na over een mogelijke terugreis naar huis. “Ik was moe en was al bezig te overwegen welke vlucht ik zou kunnen halen”, vertelde de Rus aan John McEnroe in het oncourt-interview na de marathonpartij. Hij herpakte zich echter in de derde set, verloor de vierde, maar richtte zich daarna toch weer op. “Ook in die vierde set dacht ik alleen maar: hoe kom ik hier weg?”

In de vijfde set kreeg Medvedev bij 3-3 zijn eerste breakkans die hij meteen benutte. Hurkacz, pas toe aan zijn tweede kwartfinale op een grandslamtoernooi, verzuimde in de daaropvolgende game een kans de stand weer recht te trekken, waarna Medvedev niet veel later op zijn tweede wedstrijdpunt de partij besliste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP