Redactie
Redactie Schaatsen 7 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

Kjeld Nuis pakt zilver op EK afstanden in Heerenveen

Kjeld Nuis heeft bij de Europese kampioenschappen afstanden in Heerenveen genoegen moeten nemen met het zilver op de 1500 meter. De 34-jarige schaatser was met een tijd van 1.44,34 een fractie langzamer dan de Noor Peder Kongshaug. Die won in 1.44,25. Het brons was vlak daarachter voor Patrick Roest in 1.44,40.

Nuis versloeg twee jaar geleden Thomas Krol in de strijd om de Europese titel op de 1500 meter. Een maand later bleef hij zijn landgenoot ook voor in de strijd om het olympisch goud in Beijing. Nuis pakte bij de EK afgelopen vrijdag wel goud op de 1000 meter. Roest won zaterdag de 5000 meter.

Kongshaug was bij de wereldbekerwedstrijd in Polen in december al een keer de beste op de 1500 meter. Nuis was toen vanwege ziekte afwezig, maar de 22-jarige Noor versloeg toen wel regerend wereldkampioen Jordan Stolz. Vooral zijn tweede volle ronde was nu heel sterk en daarna hield hij het goed vol. Nuis lag in zijn rit tegen de Noor Eitrem op 1100 meter in tussentijden nog een fractie voor op Kongshaug, maar die had een betere slotronde.

Roest

Roest reed in de rit tegen landgenoot Wesly Dijs een heel vlak schema met drie ronden in de 26 seconden. In de opening en de eerste ronde liep hij echter te veel achterstand op Kongshaug op en dat kon hij met een heel snelle slotronde niet meer goedmaken. Dijs kwam tot 1.45,44 en eindigde daarmee als vijfde.

Nuis was boos op zichzelf. “Ik laat het liggen in de laatste 100 meter. Ik zat onder de tijd van Kongshaug, maar ik verloor de focus door te denken dat ik er al was. En dan verlies je het op een paar honderdsten van een seconde door een laffe finish.”

Gemiste kans

De olympisch kampioen had dan wel de 1000 meter gewonnen, hij had graag ook de titel op de 1500 meter geprolongeerd. “De dubbel pakken is gewoon heel vet en ik vind de 1500 meter stiekem toch mooier dan de 1000 meter.”

Roest zag het ook als een gemiste kans. “Ik doe altijd mee. Mijn uithoudingsvermogen is nog steeds goed en de race was weer vlakker dan ooit. Ik moet nu alleen sneller gaan rijden in het begin, ik moet het gaan winnen op het eerst rondje.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP