Redactie
Redactie Wielrennen 21 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

Wereldkampioene Fem van Empel wint voorlaatste cross wereldbeker

Veldrijdster Fem van Empel heeft de dertiende en voorlaatste cross om de wereldbeker gewonnen. De wereldkampioene van Visma – Lease a Bike bleef in het Spaanse Benidorm haar landgenote Puck Pieterse net voor. Achter het tweetal eindigde Ceylin del Carmen Alvarado als derde. Daarmee verzekerde de Rotterdamse van Alpecin-Deceuninck zich van de eindzege in de wereldbeker. Er volgt nog één cross voor dat klassement, volgend weekeinde in Hoogerheide.

Voor Van Empel was het haar vijftiende zege van het seizoen. “Het was superzwaar”, vertelde de 21-jarige Brabantse in het flashinterview kort na de finish. “Puck en Ceylin hadden goede benen. Het was echt een gevecht.”

Op het supersnelle parcours waren Van Empel, Pieterse en Alvarado het snelst vertrokken. Het park in Benidorm waar de cross werd verreden kende een kunstmatige zandbak en enkele balken, maar het tempo ging er nooit echt uit. Nederlands kampioene Lucinda Brand volgde na twee van zeven rondes op een kleine twintig seconden, maar kwam nooit echt dichterbij.

Kort oponthoud

In de derde ronde moest Alvarado (25) na een kort oponthoud door een probleem met de ketting haar twee landgenotes laten gaan. Maar Van Empel en Pieterse trokken niet echt door. De Rotterdamse leek af en toe de aansluiting te hervinden, maar dan versnelde het leidende duo weer. Pieterse nam bij de balken telkens even afstand door die hindernis als enige springend te nemen.

In de voorlaatste ronde sloot Alvarado opnieuw aan, maar in de strijd om de dagzege kon ze zich niet mengen. “De eerste of tweede plaats zat er niet in, maar ik ben superblij dat ik dit klassement win. Dat is de eerste keer dat het me lukt. Eerder gaf ik de leiding nog een keer in de laatste wedstrijd uit handen. Dit was het enige dat ik nog miste op mijn erelijst”, zei de wereldkampioene van 2020.

De week na de cross van Hoogerheide volgt het WK in het Tsjechische Tabor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP