Redactie
Redactie Volleybal 18 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

EK Beachvolleybal strijkt neer in Den Haag, Arnhem en Apeldoorn

Het eerder aan Nederland toebedeelde Europees kampioenschap beachvolleybal vindt plaats in de steden Den Haag, Arnhem en Apeldoorn. Het toernooi begint vrijwel meteen na de Olympische Spelen op dinsdag 13 augustus en duurt tot en met zondag 18 augustus.

Het wordt de vierde keer dat het EK beachvolleybal in Nederland wordt gespeeld. De laatste keer, in 2018, waren Den Haag, Apeldoorn, Rotterdam en Utrecht de locaties van het toernooi dat bij de vrouwen werd gewonnen door Sanne Keizer en Madelein Meppelink. In 2022 vond het WK volleybal voor vrouwen in Nederland plaats.

De speelsteden werden donderdag bekendgemaakt op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag in aanwezigheid van toernooidirecteur en voormalig topvolleyballer Bas van de Goor. De halve finales en finales worden gespeeld op het strand van Scheveningen.

Side-events

Michel Everaert, algemeen directeur van volleybalbond Nevobo, omschreef het belang van het binnenhalen van grote toernooien. “Als je topsportprogramma’s draait moet je de atleten ook thuiswedstrijden kunnen aanbieden. Maar ook onze partners willen we iets bieden”, vertelde Everaert, die aanstipte dat met tal van ‘side-events’ ook de breedtesport wordt gestimuleerd.

Op het strand van Scheveningen heeft het hoofdstadion een capaciteit van 2500 tot 3000 toeschouwers. In Apeldoorn verrijst op het Marktplein een speellocatie waar plaats is voor 1500 fans. In Arnhem komt op de Markt een vergelijkbaar stadion. Everaert: “Je kunt daar gaan kijken naar de Nederlandse spelers en speelsters en misschien wel naar de olympisch kampioenen.”

OKT

Topspeelsters Katja Stam en Raïsa Schoon keken in ieder geval al uit naar het EK in eigen land. “We hebben eerder een OKT (olympisch kwalificatietoernooi) gespeeld hier. Dat was een geweldige ervaring”, zei Schoon. “Als ik denk aan de energie die ik bij dat toernooi voelde, is het een grote plus dat we weer in eigen land om een titel spelen”, voegde Stam daaraan toe.

Alexander Brouwer, die een koppel vormt met Robert Meeuwsen, behaalde eerder successen (onder andere WK-goud, olympisch brons en EK-brons) altijd buiten Nederland. “Het is een van onze laatste kansen, we worden een jaartje ouder. Laten we het idee realistische doelen te stellen maar laten varen. We gaan voor een medaille”, aldus Brouwer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP