Redactie Tennis 23 januari 2024

Coco Gauff bereikt halve finale Australian Open na spannend tennisgevecht

Tennisster Coco Gauff heeft de halve finale van de Australian Open bereikt. De 19-jarige Amerikaanse, die als nummer 4 is geplaatst in Melbourne, won in drie sets van de Oekraïense Marta Kostjoek: 7-6 (6) 6-7 (3) 6-2. Het is voor het eerst dat Gauff, die vorig jaar de US Open won, zo ver komt in Melbourne.

Gauff had in de Rod Laver Arena, waar het erg warm was, maar liefst drie uur en acht minuten nodig om Kostjoek te verslaan. Vooral in de eerste twee sets was het een zeer spannend tennisgevecht. In de beslissende derde set liep Gauff met een dubbele break al snel weg bij Kostjoek, die zich daarna gewonnen moest geven.

In de eerste set kwam Kostjoek, nummer 37 van de wereld, al snel verrassend met 5-1 voor. Gauff stond echter niet meer dan 1 setpunt toe en won de set in de tiebreak alsnog. In de volgende set trok de Amerikaanse die goede lijn door tot een 5-3-voorsprong, maar Kostjoek (21) sleepte er nog een tiebreak uit. Daarin trok de Oekraïense de stand gelijk. In de beslissende set had Gauff het meeste over.

Gevecht

“Ik ben heel trots op het gevecht dat ik op de baan heb laten zien. Marta is een taaie tegenstander, elke keer als we spelen is het een lastige wedstrijd”, reageerde Gauff.

In de halve finale wacht de Tsjechische Barbora Krejcikova of Aryna Sabalenka uit Belarus, van wie Gauff in september in de finale van de US Open nog won. De Amerikaanse kan de eerste sinds Naomi Osaka in 2021 worden die de grandslamtoernooien in New York en Melbourne achter elkaar wint.