Redactie Voetbal 17 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

AZ verslaat Quick Boys na zenuwslopende strafschoppenreeks in KNVB-beker

AZ heeft zich ternauwernood geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De nummer 4 van de Eredivisie had in eigen stadion een strafschoppenserie nodig om amateurclub Quick Boys te verslaan. Na de reguliere speeltijd was het 2-2 en na de verlenging 3-3. AZ won de navolgende penaltyreeks, ruim na middernacht, met 4-2.

Middenvelder Dani de Wit miste de eerste strafschop van AZ. Daarna faalden echter Quick Boys-spelers Bram Franken en Levi van Duijn. Jens Odgaard benutte de beslissende penalty.

Quick Boys was met het nodige vertrouwen afgereisd naar Alkmaar. De nummer 3 van de tweede divisie had al profclubs De Graafschap en NAC Breda uitgeschakeld en zelfs nog geen doelpunt tegen gekregen in het toernooi.

AZ kon tegen Quick Boys ook lange tijd geen aanspraak maken op de zege. De ploeg speelde slordig en creëerde weinig kansen, terwijl de bezoekers er een aantal keren zeer gevaarlijk uitkwamen. De thuisploeg betaalde na een uur de prijs. Nigel Ogidi Nwankwo liet Riechedly Bazoer staan en besloot een lange sprint met een doeltreffend schot, 0-1.

Na een korte onderbreking door op het veld geworpen bekers bier draaide AZ de wedstrijd om binnen een tijdsbestek van twee minuten. De Wit kopte in de 70e minuut de gelijkmaker binnen op aangeven van Bruno Martins Indi, waarna Ernest Poku na een snelle uitbraak de 2-1 maakte. Quick Boys zorgde diep in blessuretijd uit een hoekschop, via een kopbal van invaller Leonard de Beste, alsnog voor de gelijkmaker (2-2).

De wedstrijd lag daarna opnieuw enige tijd stil door bekertjes op het veld. In de eerste helft van de verlenging wist AZ, dat de beker in 2013 voor het laatst won, toe te slaan via Myron van Brederode. Daarna werd een doelpunt van De Wit nog afgekeurd om buitenspel.

Quick Boys leek verslagen, maar kwam toch weer terug. Sem van Duijn strafte in de 113e minuut een fout van Alexandre Penetra af: 3-3.

De vele meegereisde fans van Quick Boys mochten bij het begin van de strafschoppenreeks juichen bij de misser van De Wit. AZ redde het, dankzij de missers van Franken en Van Duijn, alsnog.