Redactie
Redactie Hockey 19 december 2023
Leestijd: 2 minuten

Xan de Waard verkozen tot beste hockeyster van 2023

Xan de Waard is door de internationale hockeyfederatie FIH uitgeroepen tot beste hockeyster van 2023. De 28-jarige hockeyster van SCHC kreeg in de verkiezing voor Speelster van het Jaar de meeste stemmen van een expertpanel en van de nationale bonden en de media. Ze is de opvolgster van Oranje-teamgenote Felice Albers, die de prijs vorig jaar kreeg.

De Waard veroverde met het Nederlands elftal in augustus de Europese titel. Dat was het vierde EK-goud op rij voor Oranje. Ze is de huidige captain van het Nederlands elftal, dat in 2023 ook de Pro League won. De Waard kreeg de voorkeur boven de Duitse Sonja Zimmermann, de Belgische Charlotte Englebert, Rosie Malone uit Australië en Eugenia Trinchinetti uit Argentinië.

“Ik ben heel blij en vereerd dat ik ben verkozen tot speelster van het jaar”, reageerde De Waard. “Bedankt voor het stemmen op mij en tot op de Olympische Spelen.”

Beste keeper

Thierry Brinkman greep naast de prijs voor Hockeyer van het Jaar. Die prijs ging naar Hardik Singh uit India.

Pirmin Blaak werd uitgeroepen tot beste keeper in 2023. Hij kreeg net iets meer stemmen dan de Belgische doelman Vincent Vanasch. “Het is altijd een droom voor een jonge keeper om ooit de beste in de wereld te worden. Ik ben blij dat ik deze prijs win, terwijl ik stevige concurrentie had”, reageerde Blaak.

Coach van het jaar

Josine Koning greep naast de prijs voor beste keepster. Die ging naar Savita uit India.

Alyson Annan, de bondscoach van de Chinese hockeysters, is uitgeroepen tot coach van het jaar. De Australische was tot januari 2022 bondscoach van de Nederlandse hockeysters, maar moest daar vertrekken. De bond en de coach “verschilden van mening over de aanpak van het traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij Oranje te komen”. Annan leidde de Chinese hockeysters naar de zege op de Aziatische Spelen.

De Duitse bondscoach André Herning kreeg de prijs bij de mannen. Hij leidde de Duitse hockeyers in 2023 naar de wereldtitel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP