Redactie
Redactie Voetbal 16 november 2023
Leestijd: 1 minuut

Uitbuiting arbeidsmigranten Qatar blijft ondanks hervormingen na WK

Een jaar na het WK voetbal gaat de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar gewoon door. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Voor, tijdens en na het WK kreeg het rijke emiraat veel internationale kritiek over de mensenrechtensituatie en de behandeling van arbeidsmigranten. Om dat te verhelpen heeft Qatar, met de hulp van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), zijn arbeidswetgeving herzien, een minimumloon en hervormingen op het gebied van gezondheid en veiligheid ingevoerd. Ook werd het zogenoemde ‘Kafala-systeem’, een systeem waaronder gastarbeiders werken in Arabische landen, ontmanteld.

Maar volgens Steve Cockburn, hoofd economische en sociale rechtvaardigheid bij Amnesty International, “brengt het voortdurende verzuim van Qatar om die hervormingen door te voeren of te versterken alle potentiële voordelen voor werknemers ernstig in gevaar”.

Niet vergeten

“Vandaag, een jaar na het toernooi, is er te weinig gedaan om al die misstanden recht te zetten, maar de arbeiders die het WK 2022 mogelijk hebben gemaakt, mogen niet worden vergeten”, zegt Cockburn. “De regering moet dringend haar toezegging om de arbeiders te beschermen vernieuwen, terwijl de Wereldvoetbalbond (FIFA) en Qatar het eens moeten worden over plannen voor schadeloosstelling voor alle slachtoffers”, voegt hij daaraan toe.

Amnesty en andere mensenrechtengroeperingen hebben Qatar en de FIFA herhaaldelijk opgeroepen om een fonds op te richten voor de gewonden en de families van arbeiders die zijn omgekomen op de bouwplaatsen van het WK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP