Redactie
Redactie Andere sporten 6 november 2023
Leestijd: 1 minuut

Russisch Olympisch Comité tekent beroep aan tegen IOC-schorsing

Het Russisch olympisch comité heeft beroep aangetekend tegen de schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens het internationale sporttribunaal CAS verzoekt het comité dat “het betwiste besluit ongedaan wordt gemaakt en dat het nationaal olympisch comité weer wordt erkend door het IOC en profiteert van alle rechten”.

De internationale sportkoepel bestrafte de Russen vorige maand voor het opnemen van geannexeerde Oekraïense gebieden in de eigen nationale sportkoepel. Die stap is volgens het IOC “een overtreding van het olympisch handvest, omdat daarmee de territoriale integriteit wordt geschonden van het nationaal olympisch comité van Oekraïne”. Het gaat om de regionale organisaties van de regio’s Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja, gebieden die zijn geannexeerd door het Russische leger.

Door de schorsing mag het Russisch olympisch comité niet meer optreden als nationaal olympisch comité en kan het geen geld meer ontvangen uit de olympische beweging.

Het IOC zegt later een beslissing te nemen over de deelname van Russische sporters aan de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar en van de Winterspelen van Milaan en Cortina in 2026. Daarmee blijft het IOC bij het standpunt van eerder dit jaar, toen het bekendmaakte dat de sportkoepel zich het recht voorbehoudt later te besluiten over de deelname van “neutrale individuele atleten met een Russisch paspoort”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.